Πολιτική

Τετράπτυχο Μητσοτάκη για την οικονομία - Το πρόγραμμα της ΝΔ


Μείωση της φορολογίας, προσέλκυση επενδύσεων, επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας: Είναι το τετράπτυχο στο οποίο βασίζεται το κυβερνητικό σχέδιο της ΝΔ για την οικονομία και θα αποτελέσει οδηγό πλεύσης για το επιτελέιο του Κυριάκου Μητσοτάκη από την επομένη των εκλογών.

Τους βασικούς άξονες του  σχεδίου παρουσιάζει  αναλυτικά σε σημερινή εκδήλωση στον «Ελληνικό Κόσμο» ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα τονίσει ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας,  έχει ρεαλιστικές και άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις και ο ίδιος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε  τολμηρές κινήσεις.

Θα αναφερθεί διεξοδικά στους σχεδιασμούς για τα φορολογικά, υποσχόμενος μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 28% σε 20% μέσα σε δύο χρόνια και του φόρου μερισμάτων από 10% σε 5%, καθιέρωση ειδικών κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων με διπλασιασμό του χρόνου για συμψηφισμό ζημιών και δυνατότητα υπεραποσβέσεων για νέες επενδύσεις σε ποσοστό 200%.

Επίσης, θα υποσχεθεί θέσπιση ρητών προθεσμιών στις διαδικασίες αδειοδότησης, την αποκατάσταση της ρευστότητας μέσω της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού του κράτους, καθώς και την κατάρτιση ενός ξεκάθαρου αδειοδοτικού και χωροταξικού σχεδίου και ενός φιλικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με χαμηλότερη και πιο δίκαιη φορολογία, ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων, αξιοποίηση κοινοτικών πόρων και συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα τονίσει εκ νέου τη δέσμευσή του για μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% σε 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ και την καθιέρωση νέας φορολογικής κλίμακας με χαμηλότερο ανώτερο φορολογικό συντελεστή. Παράλληλα, θα κάνει λόγο για την ανάγκη σταδιακής κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, τη θέσπιση αύξησης του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο από το ποσοστό ανάπτυξης του ΑΕΠ, τη σταδιακή μείωση των εισφορών σε κύρια σύνταξη από 20% σε 15% εντός της επόμενης τετραετίας και τη μείωση του ΦΠΑ, με καθιέρωση δύο βασικών συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο 6%.
Ακίνητη περιουσία

Ταυτόχρονα θα υπογραμμίσει την πρότασή του για τα εργασιακά, με το συμβόλαιο μεταξύ επιχειρηματιών και εργαζομένων.

Θα εξαγγείλει τρόπους με τους οποίους η ακίνητη περιουσία θα «αποκτήσει ξανά αξία». Ανάμεσα στα άλλα, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας για όλους τους ιδιοκτήτες, καθιέρωση έκπτωσης 40-50% για όλες τις εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης, συντήρησης και αξιοποίησης των κτιρίων, απλοποίηση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων και αναστολή για μία τριετία του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων και τον ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα.

Διαβάστε επίσης