Αγορές

Τεστ αντοχών και δυναμικής στο χρηματιστήριο


Ρευστό σκηνικό διαμορφώνεται στα χρηματιστήρια, καθώς οι ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία αντισταθμίζονται από τις προσδοκίες που δημιουργεί η ειδησεογραφία σχετικά με την παρασκευή των πρώτων αποτελεσματικών φαρμάκων και εμβολίων.

Εντονη μεταβλητότητα επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές και στη Wall Street, που ξεκίνησαν σήμερα με σημαντικές απώλειες , οι οποίες όμως σταδιακά καλύπτονται. Ανάλογη εικόνα και στο ΧΑ, όπου η ανάκαμψη οριμένων εμπoροβιομηχανικών blue chips προκάλεσε ισχυρή ενδοσυνεδριακή αντίδραση, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες να τερματίσουν στα υψηλά ημέρας με οριακά θετικό πρόσημο.

Αδύναμοι κρίκοι οι μετοχές των τραπεζών και της Coca-Cola, που αφαίρεσαν πολλές μονάδες από τους δείκτες, αποτρέποντας μεγαλύτερη άνοδο.
Βασικά στοιχεία της συνεδρίασης η υποτονική συναλλακτική κίνηση και ο χαμηλός τζίρος (μόλις 33,5 εκατ. ευρώ, συν 4,3 εκατ. σε μεταβιβάσεις πακέτων), που δείχνουν ότι τα μεγάλα χαρτοφυλάκια παραμένουν αδρανή, απρόθυμα να επωμισθούν πρόσθετο ρίσκο.

Νέες πηγές ανησυχιών

Στο ΧΑ το κλίμα επιβαρύνεται από τα αρνητικά στοιχεία για την εξέλιξη βασικών δημοσιονομικών μεγεθών που παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση από τους στόχους,  όπως η εμφάνιση πρωτογενούς ελλείμματος 5,8 δισ. στο εξάμηνο, αντί πλεονάσματος.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και στις επιδόσεις του τουριστικού τομέα, από τις οποίες θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό το βάθος της ύφεσης, αλλά και το μέγεθος των προβλημάτων που θα κληθούν να διαχειριστούν οι τράπεζες.

Η αγορά ανέμενε σήμερα τις προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία bad bank, που προορίζεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά με το κυβερνητικό σχέδιο "Ηρακλής" για την μείωση των κόκκινων δανείων

Μετοχές και δείκτες

Θετική ένδειξη στη σημερινή συνεδρίαση η παραμονή του ΓΔ  πάνω από τις 630 μονάδες, που αποτελούν σημείο ισχυρής βραχυχρόνιας στήριξης.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε από τις 630,98 (-0,99%), μέχρι τις 640,16 (+0,45%) και τερμάτισε στις 637,55 με οριακή μεταβολή +0,04%.

 Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,10%, κλείνοντας στις 1.544,02 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από -1,91% μέχρι +0,30%, δέκα λεπτά πριν από το κλείσιμο βρέθηκε κοντά στο υψηλό ημέρας, αλλά τα τελευταία λεπτά πιέστηκε με  υπερπροσφορά και τερμάτισε με απώλειες 1,61%.  Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Eurobank και Alpha -1,8%, Attica -1,5%, Εθνική -1,4% Πειραιώς -1,2%.
 Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips πρωταγωνίστησε η Βιοχάλκο με +6,7%. ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +3,8%, Jumbo +2,4%, ΟΠΑΠ +2,2%, Φουρλής +1,6%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1,4% ΑΔΜΗΕ +0,9%, ΟΤΕ και ΔΕΗ +0,7%.
 Στο κόκκινο με τις μεγαλύτερες απώλειες Coca-Cola -2,3%, Motor Oil -1,5%, Aegean -1,2%.

 Στο ταμπλό των mid caps πρώτη με +10,8 % η Autohellas, η οποία αναμένει φέτος θετικό οικονομικό αποτέλεσμα παρά την καμψη της τουριστικής κίνησης. Ακολούθησαν Cenergy +5,4%, Πλαστικά Θράκης +2,7%, Intracom και Ιντρακάτ +1,8% MIG +1,6%.  Στον αντίποδα ΕΥΑΘ -3,1%, Ικτίνος-2,7%, Ιασώ -1,6%, Πλαίσιο -1,1%.

Διαβάστε επίσης