Αγορές

Συναλλακτική άπνοια και απώλειες στο χρηματιστήριο


Μετά τη χθεσινή ανοδική αντίδραση που διέκοψε το σερί 8 πτωτικών συνεδριάσεων, το ΧΑ επιστρέφει σε καθοδική τροχιά, εν μέσω εντεινόμενης αβεβαιότητας για τις εξελίξεις στα μέτωπα της πανδημίας και των επιπτώσεων της στην οικονομία.

Σε συνθήκες απόλυτης συναλλακτικής άπνοιας, με τζίρο μόλις 9 εκατ. ευρώ σε δυόμιση ώρες συναλλαγών, οι βασικοί δείκτες κινούνται στο κόκκινο, καταγράφοντας μικρές απώλειες. Προηγήθηκαν μιά γρήγορη καταβύθιση και άμεση ανοδική αντίδραση σε σχήμα V,  που κάλυψε πρόσκαιρα τις απώλειες, δημιουργώντας ελπίδες για επάνοδο της αγοράς σε ανοδική κατεύθυνση.

Αρνητική η επίδραση από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που παρουσιάζουν ανάλογη εικόνα. Οι βασικοί δείκτες τους (DAX, FTSE100, CAC40) χάνουν περίπου 0,7%.

 Αρνητικές εξελίξεις

Στο ΧΑ το κλίμα επιβαρύνεται από τα αρνητικά στοιχεία για την εξέλιξη βασικών δημοσιονομικών μεγεθών που παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση από τους στόχους,  όπως η εμφάνιση πρωτογενούς ελλείμματος 5,8 δισ. στο εξάμηνο, αντί πλεονάσματος.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και στις επιδόσεις του τουριστικού τομέα, από τις οποίες θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό το βάθος της ύφεσης, αλλά και το μέγεθος των προβλημάτων που θα κληθούν να διαχειριστούν οι τράπεζες.
Η αγορά αναμένει σήμερα τις προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία bad bank, που προορίζεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά με το σχέδιο "Ηρακλής" της κυβέρνησης για την μείωση των κόκκινων δανείων

Μετοχές και δείκτες

Θετική ένδειξη στη σημερινή συνεδρίαση η παραμονή του ΓΔ  πάνω από τις 630 μονάδες, που αποτελούν σημείο ισχυρής βραχυχρόνιας στήριξης.

Ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί από τις 637,43 μονάδες (+0,02%) μέχρι τις 630,98 (-0,99%). Τώρα βρίσκεται στις  635,3 υποχωρώντας κατά 0,30%.  
 Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 0,35%, κλείνοντας στις 1.536,5  μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από -1,91% μέχρι +0,30% και τώρα βρίσκεται στο -0,45%. Από τις μετοχές του κλάδου με θετικό πρόσημο κινείται μόνο η Εθνική (+0,4%). Attica  και Τρ. Ελλάδος -1%, Eurobank και Πειραιώς -0,7%, Alpha -0,4%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +3,4%, Φουρλής +1%, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ και ΑΔΜΗΕ +0,3%.  Στο κόκκινο με τις μεγαλύτερες απώλειες Coca-Cola -2,5%, Motor Oil -1,8%, Ελλάκτωρ και Σαράντης -1,3%, Τιτάν και Aegean -1%.

Διαβάστε επίσης