Χρηστικά

Τέλος χρόνου για την κάλυψη των τεκμηρίων του 2020


Εκπνέει την Παρασκευή η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, που έληξε Νοέμβριο και Δεκέμβριο

Εκπνέει την Παρασκευή η προθεσμία για την κάλυψη των τεκμηρίων του 2020, από γονείς ή παιδιά που χρειάζονται τη βοήθεια των γονικών παροχών και των δωρεών για να καλύψουν τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης του περασμένου έτους.

Πάντως οι δωρεές φορολογούνται, ενώ η ΑΑΔΕ ελέγχει τη διαδικασία μεταφοράς των χρημάτων, μέσω των τραπεζικών λογαριασμών, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν εικονικές δωρεές, που αποσκοπούν απλά στην κάλυψη των τεκμηρίων.   

Λόγω του Covid-19 και των δυσκολιών προσέγγισης στις ΔΟΥ δόθηκε δίμηνη παράταση για τη διεκπεραίωση των όλων των δωρεών και των γονικών παροχών, που επρόκειτο να οριστικοποιηθούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, με αποτέλεσμα να διευκολύνονται και όσοι θέλουν να καλύψουν τεκμήρια μέσω των δωρεών και των γονικών παροχών.

Η σχετική απόφαση (Α.1276/2020) του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, αναφέρει συγκεκριμένα ότι «παρατείνεται μέχρι και την 26η Φεβρουαρίου 2021 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, η οποία έληγε εντός του μηνός Νοεμβρίου 2020 ή λήγει εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2020, καθώς και των δηλώσεων των οποίων μέσα στους μήνες αυτούς έληγε ή λήγει η τρίμηνη προθεσμία για υποβολή αίτησης παράτασης, ανεξάρτητα αν έχει υποβληθεί αυτή.

Για όσες περιπτώσεις η αρχική (εξάμηνη ή ετήσια) προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, έληγε ή λήγει από την 27η Νοεμβρίου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020, αφετηρία της τρίμηνης προθεσμίας για υποβολή αίτησης παράτασης αποτελεί η νόμιμη λήξη της εξάμηνης ή ετήσιας προθεσμίας κατά περίπτωση».

Σημειώνεται ωστόσο, πως, η νομοθεσία προβλέπει, πως τα χρηματικά ποσά που δίδονται από διάφορους συγγενείς ή τρίτους (εξωτικούς) σε φορολογούμενο, τότε ο δωρεοδόχος, αυτός δηλαδή που λαμβάνει το χρηματικό ποσό, δύναται με το ποσό αυτό να καλύψει δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, εφόσον η δωρεά ή η γονική παροχή ολοκληρωθούν εντός του επίμαχου φορολογικού έτους.

Επειδή όμως, παρατάθηκε για ένα δίμηνο η δυνατότητα ολοκλήρωσης των σχετικών πράξεων μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2021, και εκείνες που θα γίνουν μετά την 1η Ιανουαρίου, θα «μετράνε» κανονικά για την κάλυψη των τεκμηρίων του έτους 2020.

Πως γίνονται οι δωρεές και οι γονικές παροχές

Σύμφωνα με τη νομοθεσία υπόχρεος για κατάθεση δήλωσης φόρου δωρεάς είναι ο δωρεοδόχος εφόσον η δωρεά δεν έχει καταρτιστεί με συμβολαιογραφικό έγγραφο (άρθρο 85 παρ.2 ν.2961/2001). Σε διαφορετική περίπτωση, είναι υπόχρεοι υποβολής δήλωσης, όλοι οι συμβαλλόμενοι.

Ακόμη πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 44 § 2 του ν. 2961/2001, η απόκτηση χρηματικών ποσών από δωρεά ή γονική παροχή υπόκειται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται αυτοτελώς με συντελεστή 10%, προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στην Α΄ κατηγορία, με συντελεστή 20%, προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη Β΄ κατηγορία και με συντελεστή 40%, προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη Γ΄ κατηγορία.

Αυτό σημαίνει πως, για να είναι συμφέρουσα η διαδικασία της δωρεάς, θα πρέπει το όφελος που θα προκύψει από την αποφυγή του επιπλέον φόρου, να είναι μεγαλύτερο από τον φόρο δωρεάς.

Ακόμη, το ποσό που δωρίζει ο Α φορολογούμενος, στον Β, αποτελεί τεκμήριο, δηλαδή, θα πρέπει να προκύπτει και να δικαιολογείται από τα εισοδήματα που δηλώνει.

Τι ελέγχει η ΑΑΔΕ

Σύμφωνα με τις εντολές της ΑΑΔΕ, επειδή ο λόγος των δωρεών χρηματικών ποσών είναι προφανής και συγκεκριμένα η κάλυψη των τεκμηρίων, ενδέχεται οι φορολογικές αρχές, να ελέγξουν την εικονικότητα της δωρεάς.

Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να ζητήσουν από τους δύο (δωρητή και λήπτη) να προσκομίσουν απόδειξη μεταφοράς των χρημάτων (κίνηση λογαριασμών) ώστε να αποδειχθεί πως η δωρεά αποτελεί πραγματικό γεγονός και πως έγινε το ίδιο οικονομικό έτος με την δαπάνη εκ μέρους του φορολογούμενου π.χ. μιας αγοράς ακινήτου, αυτοκινήτου, εταιρικών μεριδίων κ.λπ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα