ΕΥΖην

Τελικά, είναι ζευγάρι ο Μπερτ κι ο Έρνι του Sesame Street;


Το ερώτημα εάν ο Μπερτ και ο Έρνι του «Sesame Street» είναι ζευγάρι - ή,τέλος πάντων, τι είδους σχέση έχουν μεταξύ τους- απασχολεί εδώ και κάποιο καιρό τους λάτρεις της σειράς. Και απ' ότι φαίνεται δεν θα λάβουν σαφή απάντηση, καθώς άλλα λέει η εταιρεία παραγωγής και άλλα ο άνθρωπος που δημιούργησε τους χαρακτήρες.

Ο Μαρκ Σάλτζμαν - πρώην σεναριογράφος και τραγουδοποιός στο Sesame Street - κάθισε να κουβεντιάσει με τον Ντέιβιντ Ρέντις του Queerty για την LGBT (ΛΟΑΤΚΙ) κουλτούρα και ζωή τη δεκαετία του 1980. Δεν πέρασε πολλή ώρα, και ο Ρέντις έφερε στη συζήτηση την εδώ και πολλά χρόνια απορία:

Σκεφτόσασταν ποτέ τον Μπερτ και τον Έρνι ως ζευγάρι; Τέθηκε ποτέ αυτό το θέμα;

Η ερώτηση είχε διατυπωθεί σε απειράριθμα μπαρ και καφέ όλα αυτά τα χρόνια, να μην αναφέρουμε το τι έχει γραφεί στο Twitter.

Η Sesame Workshop, η εταιρεία πίσω από το Sesame Street πάντα υποστήριζε ότι οι χαρακτήρες της σειράς δεν είχαν τον οποιονδήποτε σεξουαλικό προσανατολισμό, είτε gay είτε straight.

Ο Μαρκ Σάλτζμαν ήταν, όμως, σαφής:

Όταν έγραφα τον Μπερτ και τον Έρνι, πάντα ένιωθα ότι ήταν ζευγάρι. Δεν είχα άλλον τρόπο να τους τοποθετήσω σε εννοιολογικό πλαίσιο 

"Το άλλο που συνέβαινε ήταν ότι, περισσότεροι του ενός αναφέρονταν στον Άρνι (σ.σ. ο μακαρίτης Άρνολντ "Άρνι" Γκλάσμαν, που ήταν ο σύντροφος του Μαρκ Σάλτζμαν) και σε μένα ως "Μπερτ και Έρνι" . Είχα στη ζωή μου, μια σχέση "Μπερτ και Έρνι" Πώς να μην διαπότιζε αυτούς τους χαρακτήρες;» είπε ο Σάλτζμαν.

Υπενθυμίζουμε ότι η Sesame Workshop, σε μια προσπάθεια να δώσει τέλος στη συζήτηση έσπευσε να τουιτάρει:

«Όπως ανέκαθεν έχουμε πει, ο Μπερτ και ο Έρνι είναι οι καλύτεροι φίλοι. Δημιουργήθηκαν για να διδάξουν τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας ότι οι άνθρωποι μπορούν να είναι οι καλύτεροι φίλοι με αυτούς με τους οποίους είναι πολύ διαφορετικοί. Αν και ο Μπερτ και ο Έρνι θεωρούνται ανδρικοί χαρακτήρες κι έχουν πολλά ανθρώπινα γνωρίσματα και χαρακτηριστικά (όπως τα περισσότερα muppets στο Sesame Street), παραμένουν κούκλες κουκλοθέατρου, και δεν έχουν σεξουαλικό προσανατολισμό».

Η εταιρεία επανέλαβε τη δήλωση που, σύμφωνα με το Newsweek, είχε κάνει το 1993: ότι τα δύο muppets «δεν απεικονίζουν ένα gay ζευγάρι, και δεν σχεδιάζεται να το κάνουν στο μέλλον... Είναι κούκλες κουκλοθέατρου, όχι άνθρωποι».

Φημολογείται, μάλιστα, ότι η Sesame Workshop απείλησε με αγωγή τον κινηματογραφιστή Πίτερ Σπίαρς μετά το σατιρικό ντοκιμαντέρ του, στο οποίο ο Μπερτ και ο Έρνι ζούσαν έναν μεγάλο έρωτα.

Ενδιαφέρον είναι, ωστόσο, το σχόλιο του Φρανκ Οζ, του αρχικού κουκλοπαίχτη του Μπερτ. Σχολιάζοντας, στο Twitter, την απάντηση της εταιρείας, επισήμανε:

Είναι μια χαρά που ο Σάλτζμαν νιώθει ότι (οι χαρακτήρες) είναι (gay). Δεν είναι, βέβαια. Αλλά, γιατί αυτή η ερώτηση; Έχει, όντως, σημασία; Για ποιο λόγο αυτή η ανάγκη να ορίζουμε τους ανθρώπους μόνο ως gay; Σ' ένα ανθρώπινο ον υπάρχουν πολλά περισσότερα από το αν είναι straight ή gay

Για ιστορικούς λόγους, ας θυμίσουμε ότι, το 2013, το περιοδικό The New Yorker σηματοδότησε τη νομιμοποίηση των γάμων ομοφύλων στις ΗΠΑ, με τον Μπερτ και τον Έρνι στο εξώφυλλο του περιοδικού.

Διαβάστε επίσης