Επιχειρήσεις

ΣΕΤΗΠ: Καταγγελία εναντίον Teleperformance - Συναυλία ενίσχυσης των απεργών το Σάββατο 9/03 στην Αθήνα


Με ανοιχτή επιστολή προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθώς την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, απαντά το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), μετά την δίκη της περασμένης Πέμπτης (29/02) που κίνησε εις βάρος του η Teleperformance.

«H Teleperformance, που οδήγησε το σωματείο μας στο δικαστήριο προκειμένου να γλιτώσει χρόνο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ΣΣΕ, με επιχειρηματολογία που γέλασαν και τα ντουβάρια της δικαστικής αίθουσας, παραβιάζει ανοιχτά την εργατική νομοθεσία και εκβιάζει τους εργαζόμενους ανοιχτά εδώ και χρόνια. Μέρα με την ημέρα  και όσο οι εργαζόμενοι παίρνουν κουράγιο και δύναμη από την οργανωμένη πάλη μέσα από τα σωματεία μας, φτάνουν καταγγελίες για χοντροκομμένη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και χοντροκομμένων εκβιασμών που φτάνουν σε σημείο ακόμα και πιθανόν ποινικών αδικημάτων.

Συγκεκριμένα:

  • Το περιβόητο «downsizing» που υλοποιείται εδώ και χρόνια είναι μια κατασκευασμένη μέθοδος μετακίνησης ανθρώπων σε διάφορες εργασίες με βάση τους στόχους της εταιρείας για κέρδος καταπατώντας τα δικαιώματά μας. Είμαστε υπάλληλοι της TP! Για όσο χρονικό διάστημα δεν μας δίνει έργο η εταιρεία, με δική της υπαιτιότητα, είναι υποχρεωμένη να μας πληρώνει! Πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε την παραπληροφόρηση ότι εργαζόμαστε για τα πρότζεκτ ή τις εταιρείες μισθοδοσίας ή τους πελάτες. Αυτά είναι ζητήματα που αφορούν την TP! Αν θέλουν να μας μεταφέρουν μεταξύ έργων, πρέπει να μας πληρώνουν κανονικά και κάθε μέρα, ανεξάρτητα από το πότε είναι προγραμματισμένη η εκπαίδευση για το επόμενο έργο. Παραμένουμε στις τρέχουσες εργασίες μας μέχρι την ημέρα της επόμενης εκπαίδευσης.
  • Προκειμένου να έχουν την συγκατάθεση των εργαζομένων και να υπογράψουν άδεια άνευ αποδοχών για όποιο χρονικό διάστημα γουστάρει κάθε φορά η εργοδοσία, απειλούν τους συναδέλφους ότι θα κλειδώσουν τους κωδικούς για να φαίνονται αδικαιολόγητα απόντες και να απολύονται χωρίς αποζημίωση! Ωμός εκβιασμός δηλαδή.
  • Την ίδια μέθοδο χρησιμοποιούν και για όσους εργαζόμενους θέλουν να απολύσουν για να αποφύγουν να πληρώνουν αποζημιώσεις και για να μην ξεπερνούν το όριο μαζικών απολύσεων που υπάρχει στο νόμο.
  • Οι εργαζόμενοι δουλεύουν χιλιάδες απλήρωτες ώρες υπερωρίας, οι οποίες «εξαφανίζονται» από το σύστημα καταγραφής της επιχείρησης. Ιδιαίτερα οι supervisors με το πρόσχημα ότι είναι “μέλη της κατώτερης διοίκησης” και επειδή παίρνουν κάτι λίγο παραπάνω από τους άλλους υπαλλήλους στο ίδιο έργο, αυτό το κάτι παραπάνω συμψηφίζεται με εκατοντάδες ατομικές ώρες απλήρωτων υπερωριών, ακόμα και νυχτερινών και αργιών. Να απαντήσει τώρα η TP σε ποια νομοθεσία προβλέπεται αυτός ο συμψηφισμός;
  • Εκβιάζουν και απειλούν εργαζόμενους με διάφορα «επιχειρήματα» (θα φύγει το έργο στο εξωτερικό, δεν θα κερδίσεις τίποτα με το σωματείο κ.α.) για την συμμετοχή τους ή όχι στα σωματεία και στις δράσης του, σε μικρά ομαδικά ακόμα και ατομικά «meetings»!
  • Προχωράει σε μονομερή αλλαγή όρων των ατομικών συμβάσεων, όπως και όποτε την εξυπηρετεί, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση, όπως για παράδειγμα στους εργαζόμενους στα Χανιά, οι οποίοι έρχονται με συμβάσεις που προβλέπουν και την διαμονή τους, που τους πέρασε παρακράτηση για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος από την μισθοδοσία τους.
  • Η TP κρατάει χιλιάδες εργαζόμενους ομήρους για πολλά χρόνια, που πέρα από το απαράδεκτο καθεστώς βίζας ειδικού σκοπού, εναλλάσσει τις συμβάσεις με 6 διαφορετικές «τρίτες» εταιρείες, ώστε οι εργαζόμενοι να μην έχουν σύμβαση αορίστου και να μην έχουν τα αντίστοιχα  δικαιώματα και την  προϋπηρεσία που προκύπτει από την συνεχή εργασία τους.

Αυτοί λοιπόν που εμφανίζονται ως «νόμιμοι» και τραβάνε το σωματείο μας στα δικαστήρια κάνουν ότι τους καπνίσει για να εξασφαλίζουν όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη. Ιδιαίτερη εντύπωση μας κάνουν, επίσης, ότι όσοι συνάδελφοι απευθύνθηκαν σε τμήματα  της επιθεώρησης εργασίας για να ζητήσουν την προστασία από τις παραπάνω πρακτικές, οι απαντήσεις που δέχτηκαν είναι ότι «δεν μπορούν να κάνουν τίποτα οι εργαζόμενοι για να προστατευτούν»!

Καλούμε όλες τις αρμόδιες αρχές να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσουν άμεσα οι εκβιασμοί και οι παρανομίες που κάνει η επιχείρηση.

Καλούμε την Teleperformance  να σταματήσει αυτές τις απάνθρωπες μεθόδους. Να γνωρίζουν καλά ότι δεν θα μείνουν αναπάντητες. Το ΣΕΤΗΠ, το ΣΕΤΕΠ, το ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων θα είναι στο πλευρό όλων των εργαζομένων και θα διεκδικήσουμε τα δίκαια δικαιώματά τους με κάθε μέσο που απαιτείται. Όλοι όσοι υφίστανται κακομεταχείριση πρέπει να επικοινωνήσουν και να ενημερώσουν τα σωματεία μας για να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο και να αλλάξουμε την κατάσταση. Κανείς δεν είναι μόνος!»

Συναυλία για την οικονομική ενίσχυση του απεργιακού ταμείου των εργαζόμενων στα τηλεφωνικά κέντρα

Το ΣΕΤΗΠ διοργανώνει μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης με σκοπό την ενίσχυση του απεργιακού ταμείου των εργαζόμενων στα τηλεφωνικά κέντρα. Όλα τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στους απεργούς με σκοπό την παραπέρα συνέχιση του αγώνα τους.

To SETIP SOLIDARITY FESTIVAL θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Μαρτίου. Οι πύλες ανοίγουν στις 18:00 στο 1ο Γενικό Λύκειο Ταύρου (Αγίας Σοφίας 16), με τους:

  • Banda Entopica
  • Guests
  • Stand Up Comedy Set
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα