Ενέργεια

Τελείωσε η «βασιλεία Μπόμπολα», επικράτησαν οι «αντάρτες» στην Ελλάκτωρ


Τελειώνει η «βασιλεία Μπόμπολα» στον όμιλο Ελλάκτωρ, που ήταν  επί δεκαετίες η ναυαρχίδα ενός επιχειρηματικού συγκροτήματος με δεσπόζουσα θέση στα δημόσια έργα και είχε γίνει συνώνυμο της διαπλοκής.

Εξασφαλίζοντας την υποστήριξη διεθνών επενδυτών, ελληνικών τραπεζών και άλλων μετόχων, οι αδελφοί Καλλιτσάντση – που ήταν μέχρι πρόσφατα μειοψηφούντες μέτοχοι, κατορθώνουν να εκθρονίσουν τον Λεωνίδα Μπόμπολα και τους συνεργάτες του από τη διοίκηση της εταιρείας. Επόμενο βήμα η ανάληψη των ηνίων του ομίλου και η αλλαγή επιχειρηματικής στρατηγικής.

Στην έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας  που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, η πλειοψηφία των παρισταμένων μετόχων (52,9%) ενέκρινε την πρόταση  της ομάδας Καλλιτσάντση για «καθαίρεση» της τωρινής διοίκησης της «Ελλάκτωρ» και ορισμό νέας, όπου δεν θα συμμετέχουν μέλη και συνεργάτες της οικογένειας Μπόμπολα.

Ολοκληρώνεται έτσι, με επιτυχία, το «πραξικόπημα-ανταρσία» για την απομάκρυνση  των πάλαι ποτέ αφεντικών» του ομίλου. Τον έλεγχο αναλαμβάνουν πλέον οι αδελφοί Καλλιτσάντση και οι συνεργάτες τους, οι οποίοι  έχουν σκοπό να παραδώσουν τα ηνία σε επαγγελματίες μανατζερς και να διαφοροποιήσουν  τους επιχειρηματικούς προσανατολισμούς του ομίλου, επεκτείνοντας τις δραστηριότητες του σε πολλούς τομείς πέραν των κατασκευών και των δημοσίων έργων.

Όπως έγινε γνωστό κατά τη σημερινή Γενική Συνέλευση των μετόχων, η οποία πραγματοποιήθηκε με απαρτία 78% υπερψηφίστηκε με 52,9% το άρθρο 9 για την πλήρη ανάκληση του Δ.Σ. της Ελλάκτωρ, ενώ κατά ψήφισε το 46,8%.

Με απόφαση της Γ.Σ., τη θέση του προέδρου αναλαμβάνει ο Γιώργος Προβόπουλος, τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης και τη θέση του αντιπρόεδρου ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης.

Δεν υπάρχει στρατηγική ομίλου στον Ελλάκτωρα, τόνισε ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης κατά την τοποθέτησή του στη γενική συνέλευση του Ομίλου, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης από τους μετόχους, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο.

«Θέλαμε πρόσωπα με διεθνή προβολή, όχι μηχανικούς και γι' αυτό προτείναμε τον Προβόπουλο», εξήγησε ο Αν. Καλλιτσάντσης.

«Θα παρουσιάσω ως σύνοψη την πρόταση τι θέλουμε για την εταιρεία για να κατακτήσει τη θέση που της αξίζει. Όταν συνεργαστήκαμε το 1999 βάλαμε στόχο. Στην πορεία, τα τελευταία χρόνια, ο όμιλος έχει βρεθεί σε αδιέξοδο, η μετοχή στο ταμπλό δεν ανταποκρίνεται στην αξία της», σημείωσε.

«Η αρχική συμφωνία τηρήθηκε, διότι οι εποχές ήταν καλές. Από το ξέσπασμα της κρίσης όμως, το μοντέλο δεν δουλεύει, δεν υπάρχει στρατηγική ομίλου, τα τελευταία χρόνια το Δ.Σ δεν παίρνει αποφάσεις, γι' αυτό λέμε να αλλάξει, δεν λειτουργούμε, δεν έχουμε κάτι προσωπικό με κανέναν», εξήγησε. Και πρόσθεσε ότι επιθυμία της πλευράς Καλλιτσάντση είναι να δημιουργήσει αξία για τους μετόχους.

«Για τη νέα σύνθεση του ΔΣ δεν αναζητήσαμε φίλους, αλλά πρόσωπα με διεθνή προβολή, πρόσωπα εγνωσμένης επάρκειας, τα οποία δεν πρέπει να προέρχονται από τον κατασκευαστικό κλάδο. Γι' αυτό πρότεινα ως πρόεδρο τον Γιώργο Προβόπουλο», υπογράμμισε.

«Επενδύσαμε πάνω από 50 εκατ. ευρώ για να αγοράσουμε μετοχές, την απόφαση θα την πάρετε έχοντας ακούσει την αλήθεια, θα αποφασίσετε εσείς. Αν αναλάβουμε τη διοίκηση, θα βγάλουμε τον Ελλάκτωρα από το αδιέξοδο και θα επιστρέψει σε κερδοφορία» πρόσθεσε ο κ. Καλλιτσάντσης.

Αρχικά τον λόγο έλαβε ο Λεωνίδας Μπόμπολας, ο οποίος μίλησε για την πορεία των οικονομικών μεγεθών του Ομίλου, στο πλαίσιο έγκρισης των οικονομικών αποτελεσμάτων. Όπως τόνισε, ο όμιλος έχει προς υπογραφή συμβάσεις ύψους 437 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσφατα επεκτάθηκε σε Βραζιλία, Αγγλία και Αυστραλία.

Όσον αφορά την εταιρική διακυβέρνηση, ο Λ. Μπόμπολας τόνισε: «Ήμουνα πάντα υπέρ της συναίνεσης όλα αυτά τα χρόνια, αν και είχα την πλειοψηφία. Η πόρτα μου ήταν πάντα ανοιχτή. Οι αποφάσεις ήταν συλλογικές. Το μοντέλο της εταιρικής διακυβέρνησης είχε αποφασιστεί να αλλάξει πριν από ένα χρόνο».

Διαβαστε επισης