Ελλάδα

Ταχύτατα αυξανόμενη η αγορά των πρωτεϊνών από μη συμβατικές πηγές - Επενδύσεις δισεκατομμυρίων


Ταχύτατα αυξανόμενη με επενδύσεις αξίας δισεκατομμυρίων από εκατοντάδες νέες εταιρίες είναι η αγορά των πρωτεϊνών από μη συμβατικές πηγές, όπως τα έντομα, τα φύκη και τα μαλάκια, επισήμανε η μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων, του τμήματος Χημείας ΑΠΘ, Άνθια Ματσακίδου.

Στην ομιλία της στην ημερίδα με θέμα «Υγεία, βιωσιμότητα και καινοτομία στον σχεδιασμό των τροφίμων του μέλλοντος», η κ. Ανθίδου σημείωσε ότι τα έντομα αποτελούν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και τα καταναλώνουν καθημερινά ως τροφή 2 δισ. άνθρωποι. Υπάρχουν 1.900 καταγεγραμμένα εδώδιμα είδη εντόμων, και οι αρμόδιες αρχές της ΕΕ χαρακτήρισαν ασφαλή ως τρόφιμα, τέσσερα είδη (προνύμφες Tenebrio molitor, Alphitobius diaperinus και ενήλικα Locusta migratoria και Acheta domesticus) και οχτώ είδη για ζωοτροφές. Η εκτροφή εντόμων έχει μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε σχέση με τις κλασικές κτηνοτροφίες.

Σε ό,τι αφορά τα φύκη, σημείωσε ότι καταναλώνονται από τα αρχαία χρόνια, ενώ θεωρούνται τροφή υψηλής θρεπτικής αξίας, καθώς περιέχουν πρωτεΐνη και ιχνοστοιχεία. Πρόκειται για παραγωγή φιλική προς το περιβάλλον, ωστόσο προς το παρόν, είναι τεχνολογικά δύσκολή η κλιμάκωσή της.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός, επισήμανε, θα φτάσει τα 9,7 δισ. και οι ανάγκες σε τρόφιμα θα αυξηθούν κατά 71%. Επιπλέον, εκτιμάται ότι το 2050 οι ανάγκες σε κρέας θα αυξηθούν κατά 173% και σε γαλακτοκομικά 158% σε σχέση με το 2010, οπότε υπάρχει ανάγκη να βρεθούν νέες πηγές πρωτεϊνών.

Προκλήσεις για την υιοθέτηση μη συμβατικών πηγών πρωτεϊνών αποτελούν ο δισταγμός των καταναλωτών να χρησιμοποιήσουν προϊόντα που μπορεί να έχουν διαφορετική γεύση, οσμή και εμφάνιση, το υψηλός κόστος, ζητήματα ασφάλειας και η υιοθέτηση νομοθετικού πλαισίου, ανέφερε η κ. Ματσακίδου.  
 
Σημειώνεται πως την ημερίδα διοργάνωσαν, το Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων, η Ένωση Ελλήνων Χημικών (Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και το One Stop Liaison Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο περιθώριο των εκθέσεων Detrop και Oenos.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα