Οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: Το πρώτο κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση


Τα 15 προαπαιτούμενα – ορόσημα που πρέπει να εκπληρωθούν

Η απορρόφηση στο μέγιστο βαθμό των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αποτελεί μείζον διακύβευμα για τη χώρα και «στοίχημα» ολκής για την κυβέρνηση. Η ευκαιρία για πραγματική ανασυγκρότηση και θεμελίωση των «δομών» για την επόμενη ημέρα, για την πολυθρύλητη επιστροφή στην κανονικότητα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον βαθμό επιτυχίας που θα έχει η Ελλάδα, στο εγχείρημα «ενσωμάτωσης», διαχείρισης και εκμετάλλευσης των ευρωπαϊκών πόρων.

Επίσης, δεν πρέπει να αγνοείται και το εξής σημαντικό: ότι η άντληση των ευρωπαϊκών αποτελεί βασικό πυλώνα υποστήριξης του Εθνικού Σχεδίου για την ανάπτυξη της οικονομίας, όπως το έχει εκπονήσει το οικονομικό επιτελείο.

Το πρώτο κρίσιμο τεστ που θα δώσει η χώρα και αφορά το project απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, είναι προ των πυλών. Η χώρα, που ήδη έχει πάρει το πράσινο φως από τον Αύγουστο για την προκαταβολή των 4 δισ.ευρώ, καλείται να εκπληρώσει 15 προαπαιτούμενα, έως το τέλος του Σεπτεμβρίου, προκειμένου στο τέλος του 2021, να λάβει την πρώτη δόση αξίας 3,5 δισ.ευρώ. Τα προαπαιτούμενα, που «στιγμάτισαν» ως έννοια αλλά και βεβαίως ως ουσία τα μνημονιακά χρόνια που διήνυσε η Ελλάδα, έρχονται και πάλι στο προσκήνιο.

Αποκαλούνται, βεβαίως, ορόσημα από Θεσμούς και κυβέρνηση, ωστόσο η σημασία τους παραμένει η ίδια. Η Ελλάδα, οφείλει να εισέλθει με το δεξί στη διαδικασία, που βρίσκεται σ’ αυτή την πρώιμη αλλά εξόχως δύσκολη φάση, η οποία επιβαρύνεται από τις υγειονομικές συνθήκες ελέω κορονοϊού. Αν υπάρξει δυστοκία, καθυστέρηση ή οποιαδήποτε απόκλιση από την εκτέλεση των προαπαιτούμενων, τότε αυτό θα έχει άμεση επίδραση στη τροφοδότηση της πραγματικής οικονομίας, που επιζητά διακαώς ενίσχυση, αλλά και θα δημιουργήσει αβεβαιότητα για το σχέδιο και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.

Τα πραγματικά δύσκολα, άλλωστε, για την κυβέρνηση, θα έρθουν τα επόμενα χρόνια. Το 2022 η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει 86 ορόσημα και έως το 2026 ο συνολικός αριθμός των ορόσημων προσεγγίζει τα 331. Για την ώρα, πάντως, η κυβέρνηση έχει επικεντρωθεί στα πρώτα 15 προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιηθούν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Τα 13 αφορούν τις επιδοτήσεις και συνδέονται με σειρά από επενδύσεις, ενώ τα άλλα 2 σχετίζονται με δάνεια που αφορούν την προώθηση των συμβάσεων με εγχώρια και ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Τα ορόσημα, αφορούν μεταξύ άλλων, την έναρξη ισχύος του εργασιακού νόμου, την κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, το νομικό πλαίσιο για τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, την έναρξη νομοθεσίας για το clawback, την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα, μέσω ενός νέου νόμου για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. 

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πώς η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει την προεργασία και τις επιβεβλημένες ενέργειες για 12 από τα συνολικά πρώτα 15 προαπαιτούμενα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης