Χρηστικά

Τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ δεν παραγράφονται αλλά ρυθμίζονται σε έως 48 δόσεις!


Η δυσάρεστη έκπληξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας που κατατίθεται στη Βουλή

Μόνο τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ, για τα οποία δεν έχει εκδοθεί ειδοποιητήριο από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, θα οδηγηθούν στη δεκαετή παραγραφή, σύμφωνα με την τελική διάταξη που προβλέπει το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Συγχρόνως, το νομοσχέδιο περιέχει την πολυπόθητη διάταξη για τον διπλασιασμό των δόσεων της πάγιας ρύθμισης, για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ΕΦΚΑ.

Σε ότι αφορά στα υπό παραγραφή χρέη, με την υπ. αρ.1833/2021 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίθηκε αντισυνταγματική η σχετική διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, που προέβλεπε την παραγραφή των χρεών στην 20ετία και όρισε στη 10ετία τον χρόνο παραγραφής των χρεών προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ.

Η απόφαση αφορά όλες τις οφειλές, προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ, επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ καλύπτει τόσο για τις αξιώσεις του τέως ΙΚΑ, όσο και των λοιπών ασφαλιστικών φορέων, οι οποίοι εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ.

Η απόφαση αυτή γέννησε ελπίδες στους οφειλέτες του ΕΦΚΑ και άλλων ασφαλιστικών Ταμείων για τη διαγραφή των παλαιών χρεών τους, πλην όμως,  το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να «κουρέψει» την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου.

Ειδικότερα, η νομοθετική διάταξη, θα προβλέπει, ότι θα παραγραφούν μόνο τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ που δεν έχουν αναζητηθεί από τις αρμόδιες εισπρακτικές υπηρεσίες τα προηγούμενα 10 χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι μένουν έξω από την υπόθεση της 10ετούς παραγραφής, όλα τα χρέη που έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια στο ΚΕΑΟ και τα οποία με βάση τα τελευταία στοιχεία της 30ης Σεπτεμβρίου, εκτινάχθηκαν στα 45,47 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, το επίμαχο άρθρο του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, για την «Παραγραφή αξιώσεων Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης» προβλέπει συγκεκριμένα:

«Από την έναρξη ισχύος του παρόντος, η αξίωση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) για την είσπραξη απαιτήσεων από μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές υπόκειται σε δεκαετή παραγραφή που αρχίζει από την πρώτη μέρα του επόμενου έτους εντός του οποίου παρασχέθηκε η ασφαλιστέα εργασία ή υπηρεσία, ανεξαρτήτως του χρόνου κατά τον οποίο οι απαιτήσεις αυτές βεβαιώθηκαν. Η παραγραφή διακόπτεται στις περιπτώσεις της παρ. 1 του άρθρου 138 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143), περί του καθορισμού των περιπτώσεων διακοπής της παραγραφής των χρηματικών απαιτήσεων του Δημοσίου, καθώς και με την κοινοποίηση πράξης βεβαίωσης, εν ευρεία ή εν στενή εννοία, προς τον ασφαλισμένο».

Όπως προκύπτει από τη διάταξη, όλα τα χρέη τα οποία είναι σε γνώση του ΚΕΑΟ, δεν παραγράφονται στη 10ετία, αφού αυτά έχουν βεβαιωθεί και άρα, ο χρόνος παραγραφής τους είναι η 20ετία.

Συνεπώς, η παραγραφή στη δεκαετία αφορά μόνο σε ξεχασμένα χρέη που δεν έχουν περάσει ακόμα στο ΚΕΑΟ. Έτσι μένουν εκτός της 10ετούς παραγραφής χρέη ύψους 45,47 δισ. ευρώ.

Αύξηση των δόσεων

Με άλλη διάταξη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου αυξάνονται οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης. Συγκεκριμένα, σήμερα οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης είναι 12 για τα τρέχοντα χρέη και 24 για τα έκτακτα χρέη που προέρχονται από ελέγχους και πρόστιμα.

Με τη διάταξη του νομοσχεδίου, οι δόσεις διπλασιάζονται και γίνονται αντίστοιχα 24 και 48.

Ακόμη, αίρονται οι ποινικές διώξεις για τους οφειλέτες που έχουν ρυθμίσει το χρέος τους προς τα  Ασφαλιστικά Ταμεία και καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις, ενώ σήμερα μπορούν να επιβάλλονται ποινικές κυρώσεις και εναντίον όσων έχουν ρυθμίσεις τις οφειλές τους.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα