Αγορές

Πτώση του ευρώ και ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από τα σχόλια Μ.Ντράγκι


Ράλι σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές ενώ σημαντική πτώση κατέγραψε το ευρώ σήμερα ως αντίδραση στα σχόλια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος αναφέρθηκε στην πιθανότητα νέων μειώσεων των επιτοκίων ή αγοράς στοιχείων ενεργητικού.

Στις 11:45 ώρα Ελλάδας, το ευρώ κατέγραψε πτώση 0,24% στο 1,1191 δολάριο καθώς ο Ντράγκι δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί να χαλαρώσει και πάλι την πολιτική της εάν ο πληθωρισμός δεν επανέλθει στους στόχους της και ότι υπάρχει ακόμα «σημαντικό περιθώριο» για να κάνει κάτι τέτοιο.

Οι ενδείξεις αυτές έρχονται μια ημέρα πριν την πολυαναμενόμενη απόφαση πολιτικής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed), για την οποία υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες ότι ο ομόλογος του Ντράγκι, ο Τζερόμ Πάουελ, πιθανόν θα προετοιμάσει το έδαφος για μείωση των επιτοκίων αργότερα φέτος.

«Σε μερικούς μόλις μήνες, η αγορά έχει αλλάξει από το να καθοδηγείται από τη Fed στο να καθοδηγεί ενεργά τη Fed», έγραψαν σε έκθεσή τους αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα είναι πιθανόν να αφήσει αμετάβλητο το κόστος δανεισμού, αλλά οι αγορές προεξοφλούν μια μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο. Η τρέχουσα συνεδρίαση της Fed αναμένεται να δώσει ενδείξεις για το πόσο έχουν επηρεαστεί οι αξιωματούχοι από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας.

Ο αντίκτυπος των αμερικανικών περιορισμών στις εξαγωγές στην Κίνα ήδη αποτυπώνεται στην Ευρώπη με τη γερμανική εταιρία ολοκληρωμένων κυκλωμάτων Siltronic να προειδοποιεί ότι η διαμάχη θα πλήξει τις πωλήσεις και την κερδοφορία της.

Η εξέλιξη αυτή έπληξε τις ευρωπαϊκές μετοχές τεχνολογίας αλλά η απότομη αντιστροφή της σημερινής πορείας του ευρώ και οι ενδείξεις για μείωση των επιτοκίων οδήγησαν τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX σε άνοδο κατά 0,7% στις 11:37 ώρα Ελλάδας.

Στην Ασία, ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας κατέγραψε άνοδο 0,6%, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε πτώση 0,7%.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν πτώση 0,2% σήμερα λόγω των ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη, αν και οι απώλειες ήταν συγκρατημένες εξαιτίας της έντασης στη Μέση Ανατολή ύστερα από τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας εναντίον δεξαμενοπλοίων.

πηγή: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης