Οικονομία

Ντράγκι: Χαμηλότερα ο πήχυς της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη


Συγκρατημένη απαισιοδοξία για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας αποπνέουν οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ, η οποία χαμηλώνει τον πήχυ της ανάπτυξης, προβλέποντας ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά 1,4% ετησίως την επόμενη διετία, έναντι αρχικής πρόβλεψης για 1,6% το 2020 και 1,5% το 2021.

 Οι προβλέψεις αυτής δικαιολογούν  την απόφαση της ΕΚΤ να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια τουλάχιστον έως τα μέσα της επόμενης χρονιάς και να συνεχίσει τη διοχέτευση ρευστότητας στην οικονομία, παρέχοντας μάλιστα κίνητρα στις τράπεζες για να αυξήσουν τις χορηγήσεις.

Στην κατάσταση και τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας αναφέρθηκε ο πεικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στις καθιερωμένες δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ευρωτράπεζας, που αποφάσισε για τα επιτόκια και τη χρηματοδότηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Όπως είπε, η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης θα συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως ό,τι εισπράττει από λήξεις ομολόγων που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ΑΡΡ. 

Ο κ. Ντράγκι επισήμανε πως οι αρνητικές γεωπολιτικές εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία επηρεάζουν αρνητικά το outlook της ευρωζώνης

Ο απερχόμενος κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης μίλησε για τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες, την άνοδο του προστατευτισμού και τις αδυναμίες των αναδυόμενων αγορών να αφήνουν το αποτύπωμα τους στο οικονομικό κλίμα.

Διαβαίωσε πάντως  ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ είναι αποφασισμένο να δράσει σε περίπτωση δυσμενών περιστάσεων και είναι έτοιμο να προσαρμόσει τα εργαλεία του, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να συγκλίνει προς τον στόχο.

Διαβάστε επίσης