Υγεία

Τα «περίεργα» των κρουσμάτων, των τεστ και των θανάτων (πίνακας)


H αναλογία του αριθμού θανάτων από κορονοϊό προς τον αριθμό των κρουσμάτων είναι ύποπτα υψηλή, δηλώνει στη Welt, ο καθηγητής Εμμ. Δερμιτζάκης 

Περίεργες δυσαναλογίες μεταξύ του αριθμού των τεστ κορονοϊού που πραγματοποιούνται, των κρουσμάτων που διαπιστώνονται και των θανάτων, προκύπτουν από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Είναι περίεργο, πως γίνεται, ο αριθμός των τεστ σε μία μέρα είναι υπερδιπλάσιος από την προηγούμενη και τα θετικά κρούσματα να είναι τα ίδια.

Οι στατιστικές αμφιβολίες για την αναλογία τεστ / κρουσμάτων ενισχύονται και από τις υποψίες που διατυπώνουν για άλλη μια φορά οι Γερμανοί, σχετικά με το κατά πόσο ευσταθούν τα καλά αριθμητικά στοιχεία που εμφάνισε η Ελλάδα στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, τα οποία δεν συνάδουν με τον αναλογικά αυξημένο αριθμό των νεκρών από την πανδημία.

Το «καμπανάκι» για την αναλογία κρουσμάτων και τεστ χτύπησε έντονα την περασμένη Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου.

Την ημέρα εκείνη είχαμε 7.236 τεστ και 438 κρούσματα. Ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν ακριβώς ο ίδιος, με εκείνα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη ημέρα, Κυριακή 18 Οκτωβρίου, αλλά τα τεστ που διενεργήθηκαν ήταν υπερδιπλάσια, 14.898.

Λογικά, την επόμενη μέρα, Τρίτη 20 Οκτωβρίου κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν 19.406 τεστ, θα έπρεπε να βρεθούν, αναλογικά, περισσότερα κρούσματα, από τα 667 που ανακοινώθηκαν.

Επίσης στις 15 Οκτωβρίου είχαν διενεργηθεί 19.856 τεστ και προέκυψαν 453 κρούσματα.

Στις 4 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν 9.459 τεστ και ανακοινώθηκαν 229 κρούσματα, ενώ την επόμενη μέρα διενεργήθηκαν 6.003 τεστ και εντοπίστηκαν 303 κρούσματα.

Παρατηρείται ότι δεν υπάρχει η αναμενόμενη στατιστική σχέση των αυξημένων τεστ και αυξημένων κρουσμάτων (εφόσον δεν υποχωρεί η πανδημία), ούτε και η μείωση των κρουσμάτων ως συνέπεια της μείωσης των τεστ.

Πολλοί οι θάνατοι για τόσα κρούσματα

Η στατιστική ανάλυση των τεστ, των θετικών κρουσμάτων κορονοϊού, καθώς και των θανάτων προβληματίζει, σχετικά με τη διαχείριση των αριθμών, και μεταξύ εκείνων που προβληματίζονται είναι και ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Εμμανουήλ Δερμιτζάκης, ο οποίος συμβουλεύει την ελληνική κυβέρνηση σε επιστημονικά θέματα.

Ρεπορτάζ της γερμανική εφημερίδας Welt εκφράζει αμφιβολίες για το κατά πόσο ευσταθούν τα καλά αριθμητικά στοιχεία που εμφάνισε η Ελλάδα στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Σε εκτενές ρεπορτάζ της, η  Welt επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στα αριθμητικά στοιχεία της Ελλάδας την περίοδο της πανδημίας και παρατηρεί: «Με μια πρώτη ματιά η Ελλάδα είναι η πρωταθλήτρια στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Καμία άλλη χώρα δεν κατάφερε να κρατήσει τα κρούσματα τόσο χαμηλά στο πρώτο κύμα της πανδημίας και να έχει την κατάσταση υπό έλεγχο μέχρι τώρα.

Υπάρχουν όμως αμφιβολίες για το κατά πόσο τα επίσημα δεδομένα αποτυπώνουν μια ρεαλιστική εικόνα (…) Σύμφωνα με το Our World in Data η Ελλάδα καταγράφει καθημερινά μόνο περίπου 35 κρούσματα ανά 1 εκατομ. κατοίκων.

Συγκριτικά, η Γερμανία 49 περιστατικά ανά 1 εκατομ. Μόνο η Νορβηγία ξεπερνά την Ελλάδα με 29 κρούσματα. Βρήκε λοιπόν η Ελλάδα την τέλεια συνταγή για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού; Και αν ναι, γιατί η χώρα δεν θεωρείται πρότυπο παγκοσμίως» διερωτάται η Welt και παρατηρεί: «Δεν είναι τόσο απλό, γιατί ο αριθμός των νέων μολύνσεων δεν περιγράφει όλη την ιστορία».

Σύμφωνα με τη Welt, «Ο Δερμιτζάκης γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση του κορωνοϊού στην Ελλάδα και πιστεύει ότι ο απόλυτος αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί με κορωνοϊό είναι υψηλότερος από εκείνον που παρουσιάζουν τα τεστ». 
O Eμ. Δερμιτζάκης εξηγεί στην Welt ότι στην Ελλάδα γίνονται κυρίως τεστ στοχευμένα σε ευάλωτες ομάδες. Σε αυτές περιλαμβάνονται πχ. εργαζόμενοι σε γηροκομεία ή μετανάστες. Αυτή είναι κατά τον ίδιο μια σωστή στρατηγική, ωστόσο όπως λέει: «δεν είναι χρήσιμη για την καταγραφή του ποσοστού μολύνσεων στον γενικό πληθυσμό».

«Σύμφωνα με τον Δερμιτζάκη η υπόνοια ότι στην Ελλάδα των 10 εκατομ. κατοίκων έχουν μολυνθεί με κορωνοϊό πολλοί περισσότεροι από ό,τι μπορεί να συναχθεί από τα επίσημα στοιχεία, προκύπτει από την αναλογία του αριθμού θανάτων από κορονοϊό προς τον απόλυτο αριθμό των κρουσμάτων, που σε σύγκριση με την Ελβετία των 8,6 εκατομ. κατοίκων είναι ύποπτα υψηλή.
Ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των θανάτων στην Ελλάδα από τον Αύγουστο ήταν σταθερά σημαντικά υψηλότερος από ό, τι στην Ελβετία, σε ορισμένες περιπτώσεις διπλάσιος ή τριπλάσιος».

krousmata

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα