Χρηστικά

Τα 8 νέα μέτρα για τα εργασιακά-Παρατείνονται αναστολή συμβάσεων και «Συν-Εργασία»


Επιδόματα σε εποχικούς και καλλιτέχνες, παράταση τηλεργασίας, γονεϊκέςς άδειες για Covid-19

Επέκταση των ειδικών επιδομάτων για τους εργαζόμενους διαφόρων ειδικοτήτων, που δεν εργάζονται λόγω πανδημίας αλλά και παρατάσεις των αναστολών συμβάσεων, της τηλεργασίας και του προγράμματος «Συν-Εργασία», ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Οι παρεμβάσεις οι οποίες θα νομοθετηθούν σύντομα με τροπολογίες που θα κατατεθούν στη Βουλή, αποσκοπούν στην ανάσχεση του κύματος της ανεργίας που σαρώνει τη χώρα και αναμένεται να αποτυπωθεί σύντομα και στα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Παράλληλα το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε τα ποσά που έχουν δαπανηθεί μέχρι τώρα για όλες τις κατηγορίες των μέτρων που έχουν ληφθεί από τον Μάρτιο όπως και τις πληρωμές που εκκρεμούν.

Ποια είναι τα 8 νέα μέτρα

Αναλυτικότερα τα μέτρα για τα εργασιακά που ανακοινώθηκαν είναι τα ακόλουθα:

 1. Επεκτείνεται το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας στους κλάδους εστίασης, μεταφορών, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και για τον Οκτώβριο.
 2. Επεκτείνεται η χρονική διάρκεια ισχύος του μηχανισμού ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» μέχρι τέλος του χρόνου, αντί της 15ης Οκτωβρίου που έληγε.
 3. Δίνεται παράταση για 2 μήνες των επιδομάτων ανεργίας που έχουν λήξει.
 4. Μειώνεται από τα 100 στα 50, ο ελάχιστος αριθμός των ενσήμων που απαιτείται για τη χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας στους εποχιακά εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα.
 5. Παρατείνεται το πλαίσιο της τηλεργασίας μέχρι τέλος του χρόνου, ενώ θα υπάρξουν και σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία εφαρμογής της και του ελέγχου ειδικά των απλήρωτων υπερωριών.
 6. Καθιερώνεται η οικονομική στήριξη των καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και των ξεναγών με τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ήτοι 534 ευρώ τον μήνα.
 7. Δημιουργείται θεσμικό πλαίσιο για την αναπλήρωση του χρόνου απουσίας από την εργασία  εργαζόμενου λόγω καραντίνας.
 8. Καθιερώνεται νέα ειδική άδεια των γονέων, λόγω νόσησης των παιδιών τους από τον κορονοιό Covid-19.

Τι πληρωμές έχουν γίνει

Ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε επίσης ότι σήμερα θα γίνουν οι νέες πληρωμές σε 130.158 μονομερείς δηλώσεις, αναστολές εργασίας και στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Συνολικά, έχει διατεθεί για αποζημιώσεις ειδικού σκοπού μέχρι σήμερα το συνολικό ποσό των 1,195 δισ. ευρώ σε 2.027.408 εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και 420,3 εκατ. ευρώ προς τον e- ΕΦΚΑ για την ασφαλιστική τους κάλυψη. Αναλυτικότερα κατά κατηγορία δράσης, τα ποσά που χορηγήθηκαν είναι τα ακόλουθα:

 • Το ποσό των 648,02 εκατ. ευρώ για 810.028 άτομα για αποζημίωση ειδικού σκοπού περιόδου Μαρτίου-Απριλίου
 • Το ποσό των 212,89 εκατ. ευρώ για 542.244 άτομα για τον Μάιο.
 • Το ποσό 164,38 εκατ. ευρώ για μονομερείς δηλώσεις εργαζομένων στον τουρισμό κλπ για 362.468 άτομα
 • Το ποσό των 109,43 εκατ. ευρώ στους 6 επιστημονικούς κλάδους – ελεύθερους επαγγελματίες για 182.839 άτομα
 • Το ποσό των 45,87 εκατ. ευρώ για 57.345 άτομα των ειδικών κατηγοριών καλλιτέχνες, ξεναγοί κτλ
 • Το ποσό των 15,027 εκατ. ευρώ για 72.490 άτομα ενταγμένα στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για τον Ιούνιο- Ιούλιο
 • Για την ασφαλιστική κάλυψη των παραπάνω κατηγοριών έχει πληρωθεί στον e- EΦΚΑ το ποσό των 420,3 εκατ. ευρώ που αφορά την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης