Άμυνα & Διπλωματία

Τα «μάζεψε» η ΠΓΔΜ για μακεδονική μειονότητα και γλώσσα


Η παρέμβαση του Μάθιου Νίμιτς αλλά και η ενόχληση που εκδήλωσε η Αθήνα, ανάγκασαν την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να προχωρήσει σε αναδίπλωση των δηλώσεων του Ζόραν Ζαέφ, ο οποίος είχε κάνει λόγο για ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας και μακεδονικής γλώσσα στην Ελλάδα. 

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, με σημερινή της ανακοίνωση, επιχείρησε να «μαζέψει» την κατάσταση, δηλώνοντας ότι η χώρα σέβεται και ακολουθεί όσα υπαγορεύει η συμφωνία των Πρεσπών.«Αποκηρύσσουμε κάθε σκέψη για παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας ή στο ποιες γλώσσες θα διδάσκονται στη χώρα μας Είμαστε δεσμευμένοι στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και όλες οι πράξεις και οι δηλώσεις μας συντείνουν με θετικό πνεύμα στην υποστήριξή της. Σαν χώρα η οποία έχει τη φιλοδοξία να ενταχθεί στην ΕΕ, καταλαβαίνουμε ότι οι χώρες φροντίζουν η κάθε μια για τους δικούς της πολίτες και οι χώρες των Βαλκανίων δεν παρεμβαίνουν η μία στα εσωτερικά της άλλης» επισημαίνει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και προσθέτει:

«θέλουμε να τονίσουμε ότι στο άρθρο 4(3) της Συμφωνίας των Πρεσπών δηλώνεται η δέσμευσή μας να μην παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, μεταξύ άλλων και για την προστασία δικαιωμάτων προσώπων τα οποία δεν είναι πολίτες μας (σ.σ. της πΓΔΜ).

Με αυτή την έννοια, γίνεται κατανοητό ότι οι πολιτικές οι οποίες αφορούν στο γλωσσικό στις δύο χώρες δεν αποτελούν μέρος της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Κατανοούμε και σεβόμαστε ότι το ζήτημα του ποιες γλώσσες διδάσκονται στην Ελλάδα είναι θέμα εσωτερικών υποθέσεων της χώρας.

Ο πρωθυπουργός Ζάεφ είναι πλήρως δεσμευμένος στην πολιτική της προσέγγισης της χώρας μας στις ευρωπαϊκές αξίες στη Βαλκανική, αλλά και στην καλλιέργεια σχέσεων καλής γειτονίας. Λυπούμαστε εάν οι δηλώσεις του ερμηνεύθηκαν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο", καταλήγουν οι κυβερνητικές πηγές της πΓΔΜ».

Η παρέμβαση Νίμιτς

Της… αναδίπλωση των Σκοπιανών, είχε προηγηθεί η παρέμβαση του Μάθιου Νίμιτς. Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ζόραν Ζάεφ και του ζήτησε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του και να μη παρεκκλίνει απ’ όσα προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών.
 

Διαβάστε επίσης