Αγορές

Τα funds σκοτώνουν τις τράπεζες!


Επίθεση που προκαλεί ερωτηματικά. Βούλιαξαν τις τραπεζικές μετοχές πουλώντας «αέρα»

Αίσθηση και ερωτηματικά προκαλεί η επίθεση διεθνών funds στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, που κορυφώθηκε σήμερα με επιθετικές ρευστοποιήσεις και εκτεταμένο short selling (πωλήσεις «αέρα»), με επίκεντρο την Εθνική. Το περίεργο είναι ότι η κίνηση αυτή εκδηλώνεται στην τελευταία χρηματιστηριακή συνεδρίαση πριν από την επίσημη  λήξη του προγράμματος στήριξης και την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Την ώρα που κυβέρνηση και αναλυτές ανέμεναν ότι οι αγορές θα εκφράσουν την εμπιστοσύνη τους  στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας με αυξανόμενες εισροές κεφαλαίων στο χρηματιστήριο και στα κρατικά ομόλογα, μεγάλα διεθνή χαρτοφυλάκια όχι μόνον έσπευσαν να αποσύρουν κεφάλαια, αλλά άνοιξαν επιπλέον short  θέσεις, ποντάροντας σε περαιτέρω πτώση.

Τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν ότι είναι μία ακόμη «προειδοποιητική βολή» μέσω των αγορών, για το τι θα έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση, αν παρεκκλίνει από τα συμπεφωνημένα και προσπαθήσει να ακολουθήσει ανεξάρτητη γραμμή.

Δεν συνδέεται πάντως με τις εξελίξεις στην Τουρκία και με τους φόβους για κλιμάκωση της κρίσης, που θα προκαλούσε μεγαλύτερη αναταραχή στις αγορές και κλυδωνισμούς στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
 Αλλωστε η επίθεση περιορίστηκε  στις τραπεζικές μετοχές, ενώ τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  ενισχύθηκαν σήμερα, προσελκύοντας αγοραστικό και ενδιαφέρον. ΄

Επίμονο short selling

Πέραν των τραπεζών, στο στόχαστρο των  ξένων επιθετικών κερδοσκόπων παρέμεινε και η μετοχή της ΔΕΗ, που «σορτάρεται» επίμονα από λίγα βρετανικά funds, συνοδεία καθοδηγούμενων καταστροφολογικών σεναρίων για την πορεία και τις προοπτικές της υπό κρατικό έλεγχο εταιρείας.

Στην περίπτωση της ΔΕΗ οι σκοπιμότητες είναι προφανείς και οι πιέσεις συναρτώνται με την προώθηση σχεδίων αποκρατικοποίησης. Με τις τράπεζες τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα και οι προθέσεις  των «επιτιθέμενων» λιγότερο ανιχνεύσιμες.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αρμόδια τραπεζικά στελέχη δήλωναν αδυναμία να απαντήσουν  εάν πρόκειται  για κινήσεις με μοναδικό στόχο την υποτιμητική κερδοσκοπία, ή εάν υποκρύπτονται και άλλες  επιδιώξεις.

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι η μεγάλη «δύναμη πυρός» επικεντρώθηκε σήμερα στη μετοχή της Εθνικής, η οποία καταβαραθρώθηκε (-3,5%), παρά το ότι έγιναν παρεμβάσεις στήριξης από άλλα χαρτοφυλάκια. Μικρότερες απώλειες υπέστησαν οι μετοχές των άλλων συστημικών τραπεζών (Πειραιώς -1,3%, Alpha -1,1%, Eurobank -0,6%) και της Attica Βank (-0,5%).

Επισημαίνεται μεγάλες ανοιχτές θέσεις σε μετοχές Eurobank  και Πειραιώς  διατηρούν τα funds Lansdowne και Marshall, που επιμένουν επίσης να «στοιχηματίζουν» σε περαιτέρω πτώση της ΔΕΗ.

Οι δείκτες

Λόγω των απωλειών που κατέγραψαν σήμερα όλες οι μετοχές του κλάδου, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,60%, κόντρα στη γενική τάση της αγοράς.

Επισημαίνεται ότι όλες οι άλλες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης (πλήν ΑΔΜΗΕ) σημείωσαν άνοδο, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει ενισχυμένος κατά 0,36%, στις 710,35 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά πήγε μέχρι +2,30% (στις 724,07 μονάδες), πριν διολισθήσει υπό το βάρος των απωλειών των τραπεζικών χαρτιών.
Το θετικό είναι ότι  επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής ως σημείο στήριξης η περιοχή των 710 μονάδων, με επόμενη χαμηλότερη στις 700%

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης  τερμάτισε  με +0,40%, στις 1.877,36 μονάδες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα