Αγορές

Δεν βρίσκει στηρίγματα το χρηματιστήριο - Ηρεμία πριν από τη νέα καταιγίδα στις αγορές


Επίπλαστη ηρεμία επικρατεί σήμερα στις αγορές, καθώς αμβλύνονται οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στην Τουρκία και στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας. Με θετικό πρόσημο κινούνται οι ευρωπαϊκοί δείκτες, εικόνα σταθεροποίησης στα ομόλογα. Οι ισορροπίες όμως δεν έχουν αποκατασταθεί και το ρίσκο παραμένει πολύ υψηλό.

Ανοδική αντίδραση εκδηλώθηκε στο ΧΑ, μετά από 5 ημέρες πτώσης που έφερε τον τραπεζικό δείκτη 12,5% χαμηλότερα  και οδήγησε πολλά χαρτοφυλάκια στα πρόθυρα ασφυξίας. Δεν είχε όμως την αναμενόμενη συνέχεια. Πάντως η ζωηρή συναλλακτική κίνηση αποτελεί ένδειξη αναθέρμανσης του αγοραστικού ενδιαφέροντος, το οποίο δικαιολογείται από το ότι οι βασικοί δείκτες και τα περισσότερα blue chips βρίσκονται σε υπερπουλημένα επίπεδα.

«Ψυχολογική»  επίδραση στην αγορά είχε και η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, η οποία δημιουργεί την εντύπωση ότι η Αγκυρα χαμηλώνει τους τόνους και ότι μπορεί να επιζητήσει συμβιβασμούς προς εκτόνωση της έντασης και για να αποφύγει περαιτέρω χτυπήματα από τις ΗΠΑ στην παραπαίουσα οικονομία της.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για πρόσκαιρη βελτίωση  και ότι ο «τουρκικός τυφώνας» που έπληξε τις αγορές θα επιστρέψει τις επόμενες μέρες. Σημαντικό ορόσημο για τις αγορές είναι το αυριανό κλείσιμο συμβολαίων Αυγούστου στα Παράγωγα.

Από τη Δευτέρα το ΧΑ μπορεί να ελπίζει στις «εντυπώσεις» που θα δημιουργήσει  η επίσημη ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης και η έξοδος της χώρας από το καθεστώς των μνημονίων. Θα ακολουθήσει βέβαια έντονη σεναριολογία για την μεταμνημονιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Προς το παρόν στο χρηματιστήριο και στην αγορά ελληνικών ομολόγων είναι εμφανής η επιφυλακτικότητα. Παρά τον αυξημένο τζίρο στο ΧΑ οι μεταβολές τιμών είναι περιορισμένες και οι δείκτες κινούνται  σε στενό εύρος διακύμανσης έχοντας αλλάξει πολλές φορές πρόσημα.

Χωρίς ουσιώδη μεταβολή αυτή την ώρα ο Γενικός Δείκτης, κινείται στις 720 μονάδες, έχοντας σημειώσει υψηλό ημέρας +0,6)% και χαμηλό -0,50%.
Περίπου 0,10% χάνει ο FTSE25  στις 1.902 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε νωρίτερα μέχρι +1,86%. Τώρα τα κέρδη του έχουν περιορισθεί σε 0,65%. Τρ. Ελλάδος +2,1%, Alpha και Attica +1,2%, Πειραιώς +0,9%, αμετάβλητες Εθνική και Eurobank.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  ΕΥΔΑΠ +1,3%, Motor Oil και Σαράντης +1,2%,  Τιτάν +1%, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ΕΧΑΕ +0,5%.
 Με τις μεγαλύτερες απώλειες ΟΠΑΠ (-2,2%) και Μυτιληναίος (-1,5%).

Διαβάστε επίσης