Αγορές

Τα funds οδηγούν το χρηματιστήριο “από το βυθό στον αφρό”


Εντυπωσιακή μεταστροφή κλίματος και ανατροπή σκηνικού στο χρηματιστήριο, που ξεκίνησε σήμερα με σημαντικές απώλειες ακολουθώντας την κατεύθυνση των ευρωπαϊκών, όπου οι βασικοί δείκτες κατέγραφαν απώλειες της τάξεως του 2,2%.
Μετά την πρωινή... ψυχρολουσία ακολούθησε ισχυρή ανοδική αντίδραση, οι απώλειες καλύφθηκαν και οι βασικοί δείκτες πέρασαν σε θετικό εδαφος.
 Ο μεγάλος τζίρος – περίπου 20 εκατ. ευρώ σε μία ώρα συνεδρίασης, με αυξημένη ζήτηση στα χαμηλά ημέρας – δείχνει έντονη δραστηριοποίηση ισχυρών χαρτοφυλακίων. Υποδηλώνει επίσης ότι για πολλούς διαχειριστές κεφαλαίων το στοιχημα της περαιτέρω πορείας της αγοράς παραμένει ανοικτό. Αναμένουν δηλαδή μεταστροφή-ανάκαμψη, που θα αποφέρει υψηλές βραχυχρόνιες  αποδόσεις.
 Πολλά θα εξαρτηθούν  βέβαια από το κλίμα στις διεθνείς αγορές. Η αναταραχή συνεχίζεται, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την εξάπλωση του κορωνοϊού και  τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Στα ευρωπαϊκα χρηματιστήρια εξανεμίζονται σήμερα δεκάδες δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης, τα κρατικά ομόλογα ενισχύονται,συνεχίζονται οι μετακινήσεις κεφαλαίων.

Το ΧΑ  εμφανίζεται περισσότερο “ανθεκτικό” λόγω του ότι έχει προηγηθεί στην πτώση, χάνοντας κεφαλαιοποίηση  άνω των 7 δισ. το τελευταίο επταήμερο. Αυτό δημιούργησε πρόσφορο έδαφος για την είσοδο στην ελληνική αγορά χαρτοφυλακίων που είχαν μείνει εκτός μέχρι τώρα και για την επάνοδο εκείνων που ρευστοποίησαν τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο, αποχωρώντας με υψηλές αποδόσεις.

Μετοχές και Δείκτες

Αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά δεν έχει βρεί επίπεδα ισορροπίας και η μεταβλητότητα θα συνεχισθεί. Θετική ένδειξη η ανοδική αντίδραση που εκδηλώθηκε με την προσέγγιση της κρίσιμης στήριξης στις 792-793 μονάδες.
 Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 795,78 μονάδες (-1,92%) και τώρα έχει γυρίσει στις  814,5 καταγράφοντας κέρδη 0,35%.

Ο FTASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 0,50%% στις 2.063,7 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε μέχρι -3,05% και τώρα  βρίσκεται στο +1,25%, πραγματοποιώντας εντυπωσιακό άλμα +4,30% μέσα σε λίγα λεπτά.
 Προηγούνται Alpha  και Πειραιώς με +1,4%. Eurobank και Εθνική +1%, Τρ. Ελλάδος+0,4%,  Attica -1,5%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΟΛΠ +4%, Σαράντης +1,8%,  Motor Oil +1,3%,  Τιτάν και ΟΤΕ +1,1%.

Διαβάστε επίσης