Πολιτική

Τα 3+1 βασικά «αγκάθια» στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας


Ισοτιμίες, Χάλυβας, αμερικάνικες εταιρίες στη Κίνα...και γεωπολιτικά

Οι διαφορές τους παραμένουν μεγάλες αν και έχουν γίνει προσπάθειες συνεργασίας σε διάφορους τομείς. Ο λόγος για τις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, την υπεδύναμη και το αντίπαλον δέος πλέον. Με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιου στη Κίνα επιχειρείται για μια ακόμη φορά η σύσφιξη σχέσεων αρχικά σε οικονομικό/εμπορικό επίπεδο αλλά και σέ άλλους σημαντικούς τομείς. Ποια βασικά ζητήματα θα τεθούν επί τάπητος, μεταξύ άλλων;

Χαρακτηριστική είναι η δυσφορία των αμερικάνικων εταιριών που δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στις νομοθεσίες και έχουν ν' αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα στις πωλήσεις τους. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 77% των εταιρειών που συμμετείχαν σε πρόσφατη έρευνα του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Κίνα υποστήριξαν ότι υπάρχει η αίσθηση πως είναι λιγότερο καλοδεχούμενες απ' ότι ήταν στο παρελθόν.

Δεύτερο σημείο τριβής είναι το γεγονός ότι το Πεκίνο κατηγορείται ότι «ρίχνει» τον περισσευούμενο χάλυβα σε άλλες αγορές, οδηγώντας σε κλείσιμο τους ανταγωνιστές της και «δολοφονώντας» χιλιάδες θέσεις εργασίας. Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ ψήφισαν νόμο που αυξάνει τους δασμούς σε ορισμένα προϊόντα χάλυβα που προέρχονται από την Κίνα, γεγονός που εξόργισε το Πεκίνο.

Ο γνωστός "πόλεμος" τέλος που βρίσκεται εν εξελίξει είναι αυτός των ισοτιμιών. Η Κίνα έχει επιτρέψει μία πιο ελεύθερη διαπραγμάτευση του γουάν, αλλά οι αμφιβολίες αναφορικά με τις πραγματικές της προθέσεις παραμένουν.

Οι πρακτικές όταν το Πεκίνο έθεσε την ημερήσια κλίμακα διακύμανσης του γουάν στο χαμηλότερο επίπεδο για διάστημα άνω των πέντε ετών προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων περί χειραγώγησης. Υπενθυμίζεται πως κινεζικό νόμισμα, το γουάν, βρέθηκε σε αναταραχή πέρυσι, μετά τις εκτεταμένες εκροές κεφαλαίων από την Κίνα. Η απόφαση για γενναία υποτίμησή του τον Αύγουστο το 2015 συντάραξε τις διεθνείς αγορές.

Τέλος, η Κίνα διεκδικεί σχεδόν το σύνολο της Νότιας Σινικής Θάλασσας, όπου πραγματοποιεί σημαντικές εργασίες επίχωσης, παρά τη δυσαρέσκεια γειτόνων της, όπως το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, το Μπρουνέι και η Μαλαισία.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι θα πρέπει να διεξάγεται ελεύθερα η ναυσιπλοΐα σε αυτήν την στρατηγικής σημασία περιοχή, που αποτελεί σημαντική θαλάσσια οδό για τη μεταφορά εμπορευμάτων και υδρογονανθράκων. Η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι οι εδαφικές διαφορές πρέπει να επιλυθούν μέσω της διπλωματίας και όχι της πολιτικής του τετελεσμένου γεγονότος που ακολουθεί η Κίνα. Οι ΗΠΑ έστειλαν τους τελευταίους μήνες πολεμικά πλοία στην περιοχή, τα οποία πλέουν κοντά στα νησιά που ελέγχονται από το Πεκίνο.

 

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις