Χρηστικά

Τα 12 σημεία «κλειδιά» της ρύθμισης των 120 δόσεων προς τα Ταμεία


Όλη η διαδικασία από την είσοδο στην εφαρμογή μέχρι το ταμείο για την πληρωμή - Εντάσσονται και τα χρέη προ του 2002

Στη ρύθμιση των 120 δόσεων θα ενταχθούν και τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία που «γεννήθηκαν» προ του 2002, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρώνεται με απλές κινήσεις ηλεκτρονικά και μόνο από την οθόνη του υπολογιστή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ που διαμορφώνουν το τελικό πλαίσιο της ρύθμισης, αποφάσισαν να εντάξουν σε αυτή και τα χρέη που δημιουργήθηκαν προς τα Ταμεία προ του έτους 2002 και μέχρι του έτους 1998, που δεν έχουν παραγραφεί.

Σημειώνεται ότι τα χρέη προς τα ταμεία παραγράφονται πλέον στην 20ετία, (αντί στη10ετία που ήταν πριν τον ν. Κατρούγκαλου) εντός της οποίας το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, μπορεί να λάβει αναγκαστικά μέτρα εναντίον τους.

Για να αποφύγουν τα όποια μέτρα οι οφειλέτες θα έχουν την μεγάλη ευκαιρία να μπουν στη ρύθμιση και ανάλογα με την περίπτωση να εξασφαλίσουν «κούρεμα» της αρχικής οφειλής» έως και 55% και των προσαυξήσεων κατά 85%.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα υπάρχουν οι συσσωρευμένες οφειλές όλων των υπόχρεων, η οποία θα είναι εύκολη και απλή στη χρήση της. Κατόπιν η διαδικασία ένταξης θα ολοκληρώνεται στα ακόλουθα βήματα:

 1. Ο οφειλέτης θα εισέρχεται στην εφαρμογή πληκτρολογώντας τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ, για να γίνει η ταυτοποίηση  
 2. Θα διαπιστώνει κατ΄ αρχήν το ύψος της οφειλής,  με την οποία είναι χρεωμένος. Θα εμφανίζεται το συνολικό ποσό αλλά και αναλυτικά για όλα τα χρόνια από τα οποία προέρχεται το χρέος. Επίσης θα εμφανίζεται χωριστά η αρχική οφειλή και χωριστά οι προσαυξήσεις.
 3. Εφόσον συμφωνεί θα προχωρεί στο επόμενο βήμα. Αν έχει αντιρρήσεις θα πρέπει να μεταβεί στον ΕΦΚΑ για διευκρινίσεις και να προσκομίσει στοιχεία τα οποία θα αμφισβητούν το ύψος της οφειλής.
 4. Στην περίπτωση που αποδέχεται το χρέος, πατώντας την ένδειξη «ρύθμιση» θα ενημερώνεται για το ύψος του «κουρέματος» της αρχικής οφειλής και των προσαυξήσεων και θα προκύπτει το τελικό ποσό, που καλείται να πληρώσει σε δόσεις. 
 5. Κατόπιν θα ενημερώνεται για τον αριθμό των δόσεων, με τις οποίες μπορεί να ρυθμίσει την εξόφληση του χρέους.
 6. Το ελάχιστο ύψος της δόσης δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο από 50 ευρώ, αλλά ο  ίδιος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει, αν θέλει,  μεγαλύτερο ποσό.
 7. Αν είναι αγρότης, το ποσό της ελάχιστης δόσης θα είναι 30 ευρώ τον μήνα.
 8. Οι δόσεις θα είναι μέχρι 36 αν το ποσό της οφειλής είναι μέχρι 3.000 ευρώ και μέχρι 120 δόσεις για μεγαλύτερες οφειλές.
 9. Εφόσον αποδεχτεί τα ποσά και το πλαίσιο της ρύθμισης, θα επιλέγει την ένδειξη «αποδοχή» και θα εντάσσεται στη ρύθμιση.
 10. Ακολούθως, θα εκδίδονται οι Ταυτότητες Πληρωμής (όπως της Εφορίας) με τους κωδικούς των οποίων, θα αποπληρώνει τις μηνιαίες δόσεις στις τράπεζες ή μέσω web banking.
 11. H ρύθμιση ενεργοποιείται με την πληρωμή της πρώτης δόσης, η οποία θα πρέπει να γίνει εμπρόθεσμα.
 12. Η νομοθετική διάταξη η οποία θα καθορίσει το πλαίσιο της ρύθμισης, θα προβλέπει ρητώς ότι αν δεν πληρωθούν κάποιες δόσεις (πιθανότατα δύο διαδοχικές), ο οφειλέτης θα τίθεται εκτός ρύθμισης και παράλληλα θα αναβιώσουν όλα τα χρέη ακόμα και εκείνα που «κουρεύτηκαν» κατά την ένταξη στη ρύθμιση.
Διαβάστε επίσης