Αγορές

Συσσώρευση δυνάμεων στο χρηματιστήριο


Τα βραχυχρόνια κέρδη είναι υψηλά και αποτελούν κίνητρο ρευστοποιήσεων στο χρηματιστήριο, φρενάροντας την ανοδική πορεία της αγοράς. Οι τόνοι πέφτουν και οι ρυθμοί επιβραδύνονται μετά το χθεσινό εντυπωσιακό ράλι, αλλά το σημερινό τέστ αντοχών είχε θετικό αποτέλεσμα, δικαιολογώντας συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια

Η συνολική εικόνα της συνεδρίασης δημιουργεί την εντύπωση ότι  η αγορά κινείται πλέον στη λογική των μικρών βημάτων, αποφεύγοντας υπερβολές που θα αύξαναν τον κίνδυνο ξαφνικής μεγάλης διόρθωσης.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι το ψυχολογικό κλίμα έχει βελτιωθεί και οι προσδοκίες παραμένουν ισχυρές. Παράλληλα όμως αυξάνεται το ρίσκο βραχυχρόνιων κινήσεων, καθώς βασικοί δείκτες και πολλά blue chips προσεγγίζουν κρίσιμες αντιστάσεις.

Η συνεχιζόμενη εισροή φρέσκου χρήματος εκτιμάται ότι θα συντηρήσει την ανοδική δυναμική. Όμως η περαιτέρω πορεία της αγοράς θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό και από το κλίμα της προεκλογικής περιόδου που αρχίζει επισήμως σήμερα, καθώς και από τις προβλέψεις για το εκλογικό αποτέλεσμα – κατά πόσο θα δίνει ισχυρή κυβέρνηση τετραετίας.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι προς το παρόν οι εισροές κεφαλαίων που ενισχύουν την ανοδική κίνηση, βασίζονται πρωτίστως στις προσδοκίες για μετεκλογικές εξελίξεις και λιγότερο σε οικονομικά δεδομένα και σε προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας και την επιχειρηματική κερδοφορία.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με κεκτημένη ταχύτητα από το χθεσινό ράλι και οι δείκτες κατέγραψαν υψηλά ημέρας στο πρώτο 10λεπτο  των συναλλαγών. Εν συνεχεία πήραν καθοδική κατεύθυνση, διολισθαίνουν με μικρές διακυμάνσεις. Ανοδική αντίδραση εκδηλώθηκε μετά τις 2:00, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί ησυνολική εικόνα. 

Ο Γενικός Δείκτης  τερμάτισε στις 845,95 μονάδες, με κέρδη 0,38%.  Ενδοσυνεδριακά πήγε από τις 838,17 (-0,54%) μέχρι τις 850,09 (+0,87%).
Ο FTASE25  ενισχύθηκε κατά  0,37%, τερματίζοντας στις  2.160,06 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό ημέρας +2,10%  και έκλεισε με κέρδη 0,69% Με θετικό πρόσημο όλες οι μετοχές του κλάδου. Πειραιώς +2,3%, Attica Bank +2%, Εθνική +1,1%, Alpha και Eurobank +0,3%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισαν Lamda +5%, Ελλάκτωρ +3,2%,  Βιοχάλκο +1,8%, Φουρλής +1,7%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +0,9%, ΟΠΑΠ και Coca-Cola +0,7%.

Στα mid caps  την παράσταση έκλεψαν οι μετοχές του ομίλου Κόκκαλη: Κέκροψ +26%, Intracom +5,7%, Ιντρακάτ +3%

Διαβάστε επίσης