Αγορές

Συσσώρευση δυνάμεων στο ΧΑ για το επόμενο ράλι


Με θετικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα και ελπιδοφόρες ενδείξεις συνεχίζεται το τεστ αντοχών στο χρηματιστήριο. Η αγορά βρίσκεται πρόσκαιρα σε φάση συσσώρευσης, διαμορφώνοντας νέα επίπεδα στήριξης που θα αποτελέσουν αφετηρία και εφαλτήριο μιάς ακόμη ανοδικής κίνησης με μεγάλο εύρος και ανάλογη χρονική διάρκεια.

Τα δεδομένα και οι προοπτικές  όπου βασίσθηκε η μεγάλη άνοδος των τελευταίων μηνών δεν έχουν αλλάξει, ούτε υπάρχουν γεγονότα ή εξελίξεις που θα  δικαιολογούσαν  αλλαγή κατεύθυνσης της αγοράς. Αν υπάρξει λοιπόν διόρθωση, θα είναι τεχνικού χαρακτήρα, με μικρή χρονική διάρκεια. Θα αναζωογονήσει την αγορά, θα επιτρέψει αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και θα διευκολύνει την είσοδο φρέσκου χρήματος.

Προς το παρόν η μάχη επενδυτών –βραχυχρόνιων κερδοσκόπων συνεχίζεται και η μεταβλητότητα έχει αυξηθεί. Ευμετάβλητο σκηνικό διαμορφώνεται στο ταμπλό, με τις τραπεζικές μετοχές σε πρωταγωνιστικό ρόλο. 

Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ και αναλυτές επισημαίνουν ότι οι ρευστοποιήσεις κερδών και το short selling έχουν «φρενάρει» την ανοδική κίνηση, αλλά δεν πρόκειται να αλλάξουν τη μεσοπρόθεσμη τάση.

Ο ΓΔ βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με μία ισχυρή αντίσταση στην περιοχή των 775 μονάδων, όπου αναμενόταν ότι θα «σκοντάψει»  και η προσφορά θα αυξηθεί. Η πρόβλεψη αυτή επιβεβαιώνεται στη χθεσινή και τη σημερινή συνεδρίαση.

Μετά από μικρές διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμου ο Γενικός Δείκτης κινείται τώρα στα επίπεδα χθεσινού κλεισίματος, στις 775,8 μονάδες, χωρίς μεταβολή. Νωρίτερα πήγε μέχρι -0,51%.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 0,25%, στις 1.989  μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από -1,63% μέχρι +0,45%. Τώρα βρίσκεται στο -0,90%. Τρ. Ελλάδος +1,4%, Πειραιώς +0,8%. Στο κόκκινο Alpha -2%, Eurobank -0,7%, Εθνική -0,3%.

Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips προηγούνται ΑΔΜΗΕ +1,9%,  Βιοχάλκο και Jumbo +1,5%,  ΔΕΗ +1,3%, ΕΧΑΕ, Aegean  και Ελλάκτωρ +1%.
Στο κόκκινο Σαράντης -2,6%,  Coca-Cola και Grivalia -0,7%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΟΛΠ -0,4%.

Διαβάστε επίσης