Αγορές

Στην αφετηρία για νέα κούρσα το χρηματιστήριο


Θετικό  κλίμα διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο και στην αγορά ελληνικών ομολόγων, όπου συνεχίζεται το αργόσυρτο ράλι διαρκείας, με τις αναπόφευκτες μικροδιορθώσεις. Καταλύτες οι θετικές δημοσιονομικές προοπτικές, οι εξελίξεις στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, οι αισιόδοξες προβλέψεις Κομισιόν, ΔΝΤ και διεθνών οίκων και η αναμενόμενη πρόωρη αποπληρωμή των υψηλότοκων δανείων του ΔΝΤ, που θα αποτελέσει ένα ακόμη μήνυμα προς τις αγορές.

Η αυξανόμενη εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών αποτυπώνεται πρωτίστως στην  πορεία αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, που κινούνται πλέον σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Όπως μάλιστα σημειώνουν  αναλυτές, η Ελλάδα μπορεί  τώρα – θεωρητικά, με βάση τις αποδόσεις των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά  - να δανεισθεί φθηνότερα απ΄ό,τι οι ΗΠΑ!

Στο ΧΑ η ανοδική δυναμική διατηρείται, επιβεβαιώνοντας  τις εκτιμήσεις ότι βρίσκεται στην αφετηρία νέου κύκλου ανάκαμψης, με «καύσιμο» τις εξελίξεις στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, τη βελτίωση του  οικονομικού περιβάλλοντος και τις  ευοίωνες προοπτικές σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους.

Εταιρική κερδοφορία

Τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2018 που ανακοινώνουν οι εισηγμένες εταιρείες ενισχύουν την αισιοδοξία για την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς, καθιστώντας ελκυστικότερες τις μετοχές. Στους ισολογισμούς που έχουν δημοσιευθεί, η συνολική κερδοφορία εμφανίζεται αυξημένη κατά 13%, με κύκλο εργασιών +11%, ενώ πάνω από 8 στις 10 εταιρείες  εμφανίζονται κερδοφόρες.

Στο ΧΑ βασικός πόλος έλξης κεφαλαίων παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές, καθώς οι εξελίξεις με τα κόκκινα δάνεια και η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας βελτιώνουν τις προοπτικές του κλάδου.

Σήμερα έδωσαν αρχικά κατεύθυνση στην αγορά, οδηγώντας τους δείκτες σε ανοδική τροχιά. Όμως το «γύρισμα» της Alpha και της Eurobank στο κόκκινο, αάλλαξε την εικόνα.

Η συνεδρίαση - Μετοχές και δείκτες

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,64%, ενώ ενδοσυνεδριακά πήγε +0,88%. Εθνική +1%, Ελλάδος +0,8%, Πειραιώς +0,4%. Στο κόκκινο Alpha -1%, Attica και Eurobank -1,9%.

Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε με οριακά κέρδη 0,20% στις 765,67 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ 761,54 μονάδων (-0,34%) και 768,12 (+0,52%).
Ο  FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε επίσης οριακή άνοδο 0,13%, στις 1.959,99 μονάδες. Στο +1,67%  ο FTASE40 των mid caps.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +2,9%,  Φουρλής +2,5%,  Σαράντης +1,9%, Jumbo +1,7%, ΔΕΗ και Coca-Cola  +0,9%. Στο κόκκινο ΕΧΑΕ -2,1%,  ΟΤΕ -0,9%,  Motor Oil, Grivalia και Aegean -0,5%.

Στα mid caps ξεχώρισαν Ολυμπιακή Τεχνική +11,9%, Intralot +4,5%, MIG και Νηρέας +4,3%.

Διαβάστε επίσης