Αγορές

Ανοδικά το χρηματιστήριο με μικρά κέρδη


Διατηρείται και ενισχύεται η ανοδική δυναμική στο χρηματιστήριο, επιβεβαιώνοντας  τις εκτιμήσεις ότι η αγορά βρίσκεται στην αφετηρία νέου κύκλου ανάκαμψης, με «καύσιμο» τις εξελίξεις στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, τη βελτίωση του  οικονομικού περιβάλλοντος και τις  ευοίωνες προοπτικές σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους.

Θετική η επίδραση από την αγορά ομολόγων, όπου συνεχίζεται το  ράλι διαρκείας και οι αποδόσεις υποχωρούν συνεχώς, καταγράφοντας ιστορικά χαμηλά.

Το ενδιαφέρον για ελληνικά χρεόγραφα ενισχύεται, ενόψει της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στο περιθώριο της οποίας θα συζητηθεί η πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

Οι δημοσιονομικές εξελίξεις και οι εκτιμήσεις ΔΝΤ- Κομισιόν για την πορεία  της ελληνικής  οικονομίας και τις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας ενισχύουν την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών, οι οποίοι αυξάνουν τις τοποθετήσεις τους σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα.

Στο ΧΑ βασικός πόλος έλξης κεφαλαίων παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές, καθώς οι εξελίξεις με τα κόκκινα δάνεια και η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας βελτιώνουν τις προοπτικές των τραπεζών.  Σήμερα καλύπτουν περίπου το ήμισυ του συνολικού τζίρους, ο οποίος είναι 17 εκατ.  στο πρώτο δίωρο των συναλλαγών, συν 2,5 εκατ.  ευρώ σε  προσυμφωνημένες μεταβιβάσεις πακέτων.

Μετά από διακυμάνσεις μικρού εύρους και εναλλαγές προσήμων στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης, οι βασικοί δείκτες έχουν πάρει ανοδική κατεύθυνση.

Αυτή την ώρα ο Γενικός Δείκτης κινείται  στις 768 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο περίπου 0,50%. Κατά 0,40% ενισχύεται ο  FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.965 μονάδες. Αλμα +1,75% πραγματοποιεί ο FTASE40 των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 0,75%, έχοντας κινηθεί μεταξύ -0,68% και +0,88%. Προηγείται η Εθνική με +2,4%. Πειραιώς +0,9%,  Alpha και Eurobank +0,2%, Attica -0,5%, 

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +3%,  ΟΛΠ +2,2%, ΔΕΗ +1,4%, Coca-Cola  +1%. Στο κόκκινο ΕΧΑΕ και ΟΤΕ -0,8%,  Ελλάκτωρ -0,5%.  
Στα mid caps ξεχωρίζουν η Ολυμπιακή Τεχνική (+15%) και η MIG, που συνεχίζει την για Τρίτη ημέρα την κούρσα με +6%

Διαβάστε επίσης