Αγορές

«Ψηφίζουν» Ελλάδα τα διεθνή funds!


Τι κρύβει η παράλληλη κούρσα ανόδου μετοχών και ομολόγων. Το 10ετές στο 3,35%, ο Γενικός Δείκτης στις 764 μονάδες.

Οι κυνηγοί αποδόσεων της διεθνούς αγοράς, δηλαδή funds που διαθέτουν άφθονη ρευστότητα και αναζητούν ευκαιρίες στις αγορές της ευρωζώνης, φαίνεται ότι εισέρχονται ορμητικά στις αγορές των ελληνικών ομολόγων και μετοχών και βρίσκονται πίσω από το παράλληλο ράλι των τιμών τους.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον, τόσο για μετοχές, όσο και για ομόλογα, αποτελεί ευχάριστη έκπληξη για τους περισσότερους παράγοντες της ελληνικής αγοράς, καθώς μέσα σε λίγα 24ωρα έχουν σπάσει όρια που κρατούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα: η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε την Δευτέρα σε επίπεδα ρεκόρ 13 ετών, κάτω από το 3,50%, ενώ σήμερα μειώθηκε κάτω και από το 3,40%, ενώ στο Χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο δεν «αμφισβητήθηκε» από τους πωλητές, μετά την υπέρβαση του σημαντικού τεχνικού ορίου των 750 μονάδων, αλλά συνέχισε την ανοδική πορεία σήμερα, στις 764 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να πλησιάζει τα 82 εκατ. ευρώ.

Δύο είναι οι παράγοντες που έχουν αυξήσει την όρεξη των funds για ελληνικά assets:

1. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε χθες με μεγάλη σαφήνεια το «σήμα» της για τη συνέχιση της πολιτικής των μηδενικών επιτοκίων ως το τέλος του έτους, με υψηλή πιθανότητα να λάβει και πάλι μέτρα τροφοδότησης της αγοράς με νέα ρευστότητα, καθώς ανησυχεί για την οικονομική επιβράδυνση στην ευρωζώνη. Αυτό εντείνει την προσπάθεια των διαχειριστών κεφαλαίων να βρουν τοποθετήσεις με υψηλή απόδοση και θέτει τα ελληνικά ομόλογα και μετοχές στο προσκήνιο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθώς οι μεν μετοχές δεν έχουν «τρέξει» αρκετά τα προηγούμενα χρόνια, όσο ενισχύονταν δυναμικά οι ευρωπαϊκές, ενώ και τα ομόλογα προσφέρουν τις πιο μεγάλες -και με διαφορά...- αποδόσεις στην ευρωζώνη.

2. Το ρίσκο των τοποθετήσεων στην Ελλάδα έχει περιορισθεί αισθητά το τελευταίο διάστημα, σε βαθμό που να μην δικαιολογούνται οι χαμηλές τιμές των ομολόγων και μετοχών. Η χώρα όχι μόνο βγήκε με σταθερό βηματισμό από το πρόγραμμα διάσωσης, αλλά πλέον κάνει και τα πρώτα βήματα προς την πλήρη απεξάρτηση από το δανεισμό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέσω της πρόωρης εξόφλησης χρέους που αναμένεται το προσεχές διάστημα και σηματοδοτεί το οριστικό τέλος της μεγάλης περιπέτειας της ελληνικής οικονομίας. Την ίδια στιγμή, υποχωρούν οι ανησυχίες για τον τραπεζικό τομέα, καθώς απομακρύνεται το σενάριο της άντλησης κεφαλαίων με όρους που θα ζημιώσουν τους μετόχους, ενώ οι διοικήσεις προχωρούν με μεγάλη ταχύτητα στην εφαρμογή των σχεδίων εξυγίανσης των ισολογισμών, μέσω τιτλοποιήσεων και πώλησης προβληματικών δανείων.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι σήμερα ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ σημείωσε άνοδο κατά 1,14% στις 764,13 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται κατά 2,38% (η Πειραιώς σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο, κατά 3,65%, με υψηλή αξία συναλλαγών, που ξεπέρασε τα 11 εκατ. ευρώ). Τα περισσότερα χαρτιά της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν με άνοδο, με τη ΔΕΗ να ξεχωρίζει (+5,65%), καθώς η αγορά εκτίμησε ως θετική εξέλιξη την επικείμενη τιτλοποίηση καθυστερούμενων απαιτήσεων.

Στην αγορά ομολόγων, εκτός από τα 10ετή, σημαντική άνοδο τιμής και μείωση απόδοσης κατέγραψαν τα 5ετή ομόλογα, που φαίνεται ότι σταθεροποιούνται στο επίπεδο του 2,20%, καθώς η αγορά «ποντάρει» και σε μια νέα έκδοση τίτλων κοντινής διάρκειας (πιθανότατα 3ετή), το αμέσως επόμενο διάστημα από το Ελληνικό Δημόσιο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα