Με Άποψη

ΣΥΡΙΖΑ: Οι αποχρώσεις του ροζ


Μιά νέα σελίδα ανοίγει στην πολύχρονη διαδικασία μετεξέλιξης και μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ, με ορόσημο την εκλογή νέου προέδρου, που θα αποτελέσει επίσης αφετηρία έντονων διεργασιών μέσα στο κόμμα και στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς

Η υποψηφιότητα Κασσελάκη προσελκύει τα φώρα της δημοσιότητας και δίνει περισσότερο προσωποκεντρικό χαρακτήρα στην εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση. Ομως το σημαντικό ζήτημα δεν είναι ποιός θα διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα  στην προεδρία, αλλά προς τα πού θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανάδειξη νέας ηγεσίας: Ποιό προφίλ θα επιδιώξει να αποκτήσει, αν θα έχει σαφές ιδεολογικοπολιτικό στίγμα και ποιά θα είναι η πολιτική στρατηγική του.

Πίσω από τα πρόσωπα που συμμετέχουν στην κούρσα της προεδρικής εκλογής στοιχίζονται ομάδες με διαφορετικές  απόψεις γι αυτά τα κρίσιμα ζητήματα, που θα καθορίσουν τη φυσιογνωμία και την πολιτική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην μετά-Τσίπρα εποχή.

Για τους ψηφοφόρους άλλων κομμάτων που δεν έχουν ενδιατρίψει στα της Αριστεράς και δεν ενδιαφέρονται για τις λεπτές ιδεολογικές αποχρώσεις του αριστερού φάσματος, οι διαφορές φαίνονται μικρές – και ίσως άνευ ουσίας. Ομως για ένα κόμμα με την προϊστορία και τις ιδεολογικές καταβολές του ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστιας σημασίας.

Ολες αυτές οι διαφορές συμπυκνώνονται σε ένα βασικό ζήτημα: Θα παραμείνει – κατ' όνομα ή ουσιαστικά – αριστερό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, ή θα επιδιώξει να κινηθεί στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς; Κι αν επιλέξει ένα άνοιγμα προς το κέντρο, πόσο μπορεί (ή πρέπει) να απομακρυνθεί από τις ιδεολογικές του ρίζες, προκειμένου να είναι αξιόπιστος διεκδικητής της εξουσίας;

Είναι μιά συζήτηση για το ποιά θέση θα επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ στο κομμάτι του πολιτικού χρωματικού φάσματος που εκτείνεται από το... μωβ-ροζέ μέχρι το... κοκκινορόζ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα