Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Κόντρα στον “ηγεμονισμό” Κασσελάκη και στη μετάλλαξη- Η μάχη στην ΠΓ


 Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, κλυδωνιζόμενος από τη νέα εσωτερική διαμάχη που προκάλεσε η πρωτοβουλία του προέδρου του Στέφανου Κασσελάκη να ζητήσει την “γνώμη των μελών” - εν είδη “δημοσκόπησης/δημοψηφίσματος” για την πολιτική ταυτότητα του κόμματος, το όνομα και την οργανωτική του συγκρότηση.
  Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όπου ο Στ. Κασσελάκης θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη πλειοψηφία των μελών της – ακόμη και ορισμένων μέχρι προχθές ένθερμων υποστηρικτών του - ενώ παρασκηνιακά συζητούνται σενάρια καθαίρεσης του. μετά το Συνέδριο.

Το επίμαχο θέμα δεν είναι πλέον η πρωτοβουλία του για “εσωκομματικό δημοψήφισμα”, αλλά το στυλ “κομματικής διακυβέρνησης” που προσπαθεί να επιβάλει, περιθωριοποιώντας στην ουσία τα συλλογικά όργανα. Οχι μόνον η εσωκομματική αντιπολίτευση αλλά και μέχρι χθες “φίλοι και συνοδοιπόροι” του καταλογίζουν στον πρόεδρο αυταρχικές πρακτικές, “ηγεμονισμό” και άγνοια των κανόνων λειτουργίας ενός αριστερού κόμματος, που βασίζεται πρωτίστως στις δημοκρατικές διαδικασίες και στη συλλογική λήψη αποφάσεων.

Αρχηγικό κόμμα;

 Ο κ. Κασσελάκης φαίνεται να διακατέχεται από την αντίληψη ότι η εντολή από την κομματική βάση “άλλαξέ τα όλα”, περιλαμβάνει την εκ βάθρων αναδόμηση του ΣΥΡΙΖΑ – ακόμη και την αλλαγή της πολιτικής του ταυτότητας και τη μετατροπή του σε αρχηγικό κόμμα.

Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος τον οποίο προσπαθούν τώρα να αποτρέψουν όλα τα στελέχη της παλιάς φρουράς του ΣΥΡΙΖΑ, που παίρνουν αποστάσεις από τον πρόεδρο, τον επικρίνουν με σφοδρότητα και επιδιώκουν να τον “επαναφέρουν στην τάξη” - δηλαδή στην τήρηση των καταστατικών ρόλων και διαδικασιών.

 Το εσωτερικό χάσμα βαθαίνει και ο κ. Κασσελάκης βρίσκεται  σε δυσχερή θέση, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των μέχρι χθες υποστηρικτών του στρέφεται τώρα εναντίον του, προσπαθώντας να τον περιορίσει στα όρια του καταστατικού ρόλου και των αρμοδιοτήτων του ως “πρώτος μεταξύ ίσων”.

 Πρόσκαιρη ανακωχή

 Οπως αναφέρεται από πηγές της Κουμουνδούρου, ο πρόεδρος έχει χάσει ήδη την υποστήριξη του Παύλου Πολάκη. Εάν κλιμακωθεί η αντιπαράθεση στην Πολιτική Γραμματεία που συνεδριάζει σήμερα, θα έχει απέναντί του και τους Νίκο Παππά, Γιώργο Τσίπρα και Αλέκο Φλαμπουράρη. Μέχρι προχθές ήταν βασικοί υποστηρικτές του, αλλά τώρα φροντίζουν να λειτουργήσουν  επί του παρόντος “πυροσβεστικά”, θέτοντας όρια και στον κ. Κασσελάκη

Κομματικοί παράγοντες εκτιμούν πάντως ότι “έκρηξη” δεν πρόκειται να γίνει στην Πολιτική Γραμματεία, αν και δεν φαίνεται να υπάρχουν πολλές πιθανότητες για γεφύρωση του χάσματος. Η κατάληξη θα είναι κάποια “ανακωχή”, ώστε να καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση του Συνεδρίου, όπου οι τόνοι θα ανέβουν αναπόφευκτα και η εσωτερική σύγκρουση θα “υποτροπιάσει”

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα