Αγορές

Συντήρηση δυνάμεων στο χρηματιστήριο, φρένο από Εθνική


Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται το χρηματιστήριο, αναζητώντας κατεύθυνση και επίπεδα ισορροπίας εν μέσω αυξανόμενης αβεβαιότητας. Αντίθετα, ιδιαίτερα θετική εικόνα διαμορφώνεται στην αγορά ελληνιικών ομολόγων, όπου συνεχίζεται το μίνι ράλι και οι αποδόσεις υποχωρούν, οδεύοντας προς τα ιστορικά χαμηλά.

Ρευστό σκηνικό, μεταβλητότητα και διακυμάνσεις στη σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ. Κλίμα συνεχίζουν να διαμορφώνουν οι συζητήσεις και οι αντιπαραθέσεις σχετικά με το νέο πακέτο παροχών-φοροελαφρύνσεων. Στο προσκήνιο παραμένουν επίσης τα θέματα των κόκκινων δανείων, σε συνάρτηση με τους σχεδιασμούς των τραπεζών για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε η Εθνική και στη συνέχεια η παρουσίαση  του πλάνου της στο Λονδίνο,  φέρνουν τη μετοχή της στο επίκεντρο της προσοχής και σε ρόλο «οδηγού» της αγοράς.

Μετά τη χθεσινή εντυπωσιακή άνοδο, η Εθνική βρέθηκε σήμερα σε δίνη πιέσεων και η ενδοσυνεδριακή υποχώρησή της στο -3,8% παρέσυρε σε πτωτική κατεύθυνση τους δείκτες. Ακολούθησαν έντονες διακυμάνσεις και τελικά οι απώλειες περιορίστηκαν.

Αρνητική η επίδραση και από τις ευρωπαϊκές αγορές, που κινούνται σήμερα στο κόκκινο με μικρές απώλειες

Ο Γενικός Δείκτης πήγε από τις 733,40 μονάδες (+0,95%) μέχρι τις 726,24 (-0,04%) και τερμάτισε στις 729,31 με κέρδη 0,39%.
Ενισχύθηκε κατά 0,70% ο FTSE 25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.898,33  μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από -1,62% μέχρι +0,64% και τερμάτισε με οριακά θετικό πρόσημο (+0,11%). Πειραιώς +1,7%, Eurobank +1%.  Στο κόκκινο Attica Bank -2,5%, Εθνική -1,1%, Τρ. Ελλάδος -0,5%, Alpha -0,1%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισαν ΕΛΠΕ, Coca-Cola και Jumbo με +1,7%. %. Φουρλής +1,6%,  ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +1,2%, ΟΠΑΠ και Σαράντης +0,8%.

Στο κόκκινο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1%, ΑΔΜΗΕ -0,8%,  Βιοχάλκο -0,7%, Τιτάν -0,6%, ΕΧΑΕ -0,4%.

Διαβάστε επίσης