Αγορές

Η Εθνική φρενάρει το χρηματιστήριο


Ρευστό σκηνικό, μεταβλητότητα και διακυμάνσεις στο χρηματιστήριο, που αναζητά κατεύθυνση και επίπεδα ισορροπίας εν μέσω αυξανόμενης αβεβαιότητας.

Αντίθετα, ιδιαίτερα θετική εικόνα διαμορφώνεται στην αγορά ελληνιικών ομολόγων, όπου συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα το μίνι ράλι και οι αποδόσεις υποχωρούν, οδεύοντας προς τα ιστορικά χαμηλά.

Κλίμα στο ΧΑ συνεχίζουν να διαμορφώνουν οι συζητήσεις και οι αντιπαραθέσεις σχετικά με το νέο πακέτο παροχών-φοροελαφρύνσεων. Στο προσκήνιο παραμένουν επίσης τα θέματα των κόκκινων δανείων, σε συνάρτηση με τους σχεδιασμούς των τραπεζών για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε η Εθνική και στη συνέχεια η παρουσίαση  του πλάνου της στο Λονδίνο,  φέρνουν τη μετοχή της στο επίκεντρο της προσοχής και σε ρόλο «οδηγού» της αγοράς.

Μετά τη χθεσινή εντυπωσιακή άνοδο, η Εθνική βρέθηκε σήμερα σε δίνη πιέσεων και η υποχώρησή της στο -2,7% παρέσυρε σε πτωτική κατεύθυνση τους δείκτες. Τώρα οι απώλειες της έχουν περιορισθεί  σε 1,2% και οι δείκτες ανακάμπτουν.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται περί τις 730 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,55%. Ο FTSE 25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίζει 0,85%, στις 1.901 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από -1,20% μέχρι +0,64% και τώρα βρίσκεται στο κόκκινο με απώλειες 0,30%. Προηγείται η Eurobank  με +1,2%. Πειραιώς  και Τρ. Ελλάδος +0,9%. Εθνική -1,2%, Alpha -0,4%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχωρίζουν τα Jumbo με +3,5%. Coca-Cola   ΟΤΕ και Φουρλής +1,5%,  ΟΠΑΠ +1,2%,  Τιτάν, ΕΛΠΕ και Lamda +1%.
Στο κόκκινο βρίσκονται μόνον  Ελλάκτωρ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με οριακές απώλειες 0,3%.