Αγορές

Συνεχίζουν οι τράπεζες, ασθμαίνει το ΧΑ


Ενώ στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια επικρατεί θετικό κλίμα ( DAX και Dow Jones +1%) και η αγορά  ελληνικών ομολόγων «τρέχει» σε ρυθμούς μίνι ράλι, στο ΧΑ οι τραπεζικές μετοχές «ξελασπώνουν» τους δείκτες, συντηρώντας τις προσδοκίες για περαιτέρω ανάκαμψη.

Για τέταρτη κατά σειρά συνεδρίαση οι βασικοί δείκτες διατήρησαν σήμερα θετικό πρόσημο, χάρις στα κέρδη των τραπεζικών μετοχών – κυρίως της Τρ. Πειραιώς που ανέκαμψε θεαματικά (+8,6%),  καλύπτοντας μέρος των πρόσφατων μεγάλων απωλειών.

Θετική η επίδραση από την αγορά ελληνικών ομολόγων, όπου οι αποδόσεις αποκλιμακώνονται πάλι, μετά από δύο ημέρες σταθεροποίησης. Η απόδοση του 5ετούς έπεσε κατά 10,7 μονάδες βάσης στο 2,674%, ενώ του 10ετούς διαμορφώθηκε σε 3,943%,  έξι μονάδες βάσης χαμηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο.
 Στο χρηματιστήριο βασικός καταλύτης  διαμόρφωσης κλίματος παραμένουν οι εξελίξεις στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, καθώς οι τελικές ρυθμίσεις που θα υιοθετηθούν θα έχουν σημαντική επίδραση στους κεφαλαιακούς δείκτες των τραπεζών. Η προσπάθεια κυβέρνησης-τραπεζιτών επικεντρώνεται βέβαια στην άμβλυνση των επιπτώσεων, ώστε να μην προκύψει ανάγκη ανακεφαλαιοποιήσεων.
Οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής και συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση στην αγορά.

Σκεπτικισμό προκαλεί ο μικρός τζίρος (μόλις 26,3 εκατ. ευρώ σήμρα), που υποδηλώνει ότι τα μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια παραμένουν αδρανή, τηρώντας στάση αναμονής.  Η επαναδραστηριοποίηση τους θα είναι καθοριστικής σημασίας για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ τις επόμενες μέρες.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η αγορά βρίσκεται τώρα σε κρίσιμη καμπή, καθώς οι βασικοί δείκτες έχουν προσεγγίσει περιοχές ισχυρών αντιστάσεων, όπου αναμενόταν ότι θα «σκοντάψουν». Η πρόβλεψη προς το παρόν επιβεβαιώνεται. Ανοιχτά για τη συνέχεια όλα τα ενδεχόμενα.

Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης πήγε +0,68% στις 659,03 μονάδες και τερμάτισε στις 655,09 με οριακή άνοδο 0,08%, διολισθαίνοντας  στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης. Παραμένει λοιπόν στις "υπώρειες"  της περιοχής αντίστασης (657-664), που η υπέρβαση της αποτελεί προϋπόθεση για το άνοιγμα νέου ανοδικού κύκλου.

Οριακή επίσης άνοδο 0,12% σημείωσε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.727,19 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε +2,68% και έκλεισε με +1,55% στις 417,58 μονάδες. Κατά τις εκτιμήσεις αναλυτών, αν κλείσει πάνω από τις 403 αύριο, θα είναι πολύ μεγάλες οι πιθανότητες συνέχισης της ανοδικής κίνησης.

Στα blue chips πρώτη σε απόδοση η Τρ. Πειραιώς (+8,6%). Ακολουθούθησαν Alpha Bank +2,6%,  Φουρλής +2,5%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1,5%, Motor Oil +1,2%, Εθνική +0,9%.

Στο κόκκινο Μυτιληναίος -1,7%, OTE -1,4%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Ελλάκτωρ -1%, Eurobank -0,8%, Τιτάν -0,6%.

Στα mid caps συνεχίστηκε η προέλαση της MIG (+3,6%). Αβαξ +2,4%, Κέκροψ +2,3%.

Διαβάστε επίσης