Αγορές

Συνεχίζουν Εθνική και Eurobank, σε σταυροδρόμι το ΧΑ


Με "ένα βήμα εμπρός και ένα πίσω" κινήθηκε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, αναζητώντας στηρίγματα και νέες ισορροπίες μετά το φρενήρες ράλι των τελευταίων ημερών και το χθεσινό +10% στις τράπεζες. Διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμων στους δείκτες, έντονη συναλλακτική κίνηση, υψηλός τζίρος, που υποδηλώνουν ότι υπάρχει δυναμική. Με μικρά κέρδη τερμάτισαν οι βασικοί δείκτες, καλύτερη εικόνα στις τράπεζες, όπου πρωταγωνίστησαν η Εθνική και η Eurobank συνεχίζοντας το ράλι με χαμηλότερες ταχύτητες.

Διεθνείς οίκοι, αναλυτές και ξένα ΜΜΕ συνεχίζουν να "σιγοντάρουν" την άνοδο, συμβάλλοντας στη διατήρηση θετικού κλίματος. Ομως τα τεχνικά στοιχεία και η συνολική εικόνα της αγοράς συνηγορούν σε διόρθωση, άγνωστης χρονικής διάρκειας και εύρους τιμών.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον παραμένει ισχυρό, όπως δείχνει και ο μεγάλος σημερινός τζίρος (104 εκατ. ευρώ, συν 5,5 εκατ. σε προσυμφωνημένες μεταβιβάσεις πακέτων). Παράλληλα όμως αυξάνεται η προσφορά, καθώς πολλά χαρτοφυλάκια επιχειρούν να κατοχυρώσουν μέρος των κερδών των τελευταίων εβδομάδων.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι στα σημερινά επίπεδα τιμών, με τον ΓΔ στις 760 μονάδες, ολοκληρώνεται ο ανοδικός κύκλος του Νοεμβρίου, που επιμηκύνθηκε  πέραν πάσης προσδοκίας, οδηγώντας σε  στρεβλώσεις και υπερβολές. Αναμένουν αύξηση της μεταβλητότητας και πιθανό "γύρισμα" τις επόμενες μέρες.

Μετοχές και δείκτες

Η μεταβλητότητα ήταν το κυρίαρχο στοιχείο και στη σημερινή συνεδρίαση. Οι δείκτες ξεκίνησαν οριακά στο κόκκινο,πήραν ανοδική κατεύθυνση και έπιασαν υψηλά ημέρας περί τις 14:00.  Στη συνέχεια μπήκαν σε τροχιά διολίσθησης, χάνοντας το σύνολο ή μεγάλο μέρος των κερών.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε από τις 756,25 μονάδες (-0,26%) μέχρι τις 768,66 (+1,38%). Τερμάτισε στις 759,47 με οριακή μεταβολή +0,16%.

Ο FTASE25  της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδισε 0,28% στις 1.812,43 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με -0,62%, πήγε +4,27% και έκλεισε με άνοδο 1,14%. Στην πρώτη θέση η Εθνική με +2,9%, ακολουθούμενη από την Eurobank (+2,1%) και την Ελλάδος (+1,6%).  Στο κόκκινο Attica Bank -4,3%, Πειραιώς -1,4%, Alpha -0,6%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΕΧΑΕ +2,4%, Coca-Cola +1,7%, Jumbo και Ελλάκτωρ +1%, Μυτιληναίος +0,9%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Lamda +0,7%.

Με τις μεγαλύτερες απώλειες Motor Oil -3,2%, Φουρλής -2,6%, Βιοχάλκο -2,2%, ΔΕΗ -1,2%, ΟΠΑΠ και ΕΥΔΑΠ -1%..

Στα mid caps Ολυμπιακή Τεχνική +4%, Ικτίνος +2%, Cenergy +1,%, Autohellas +0,9%. Στο κόκκινο Ιντρακάτ και ΟΛΘ -2,7%, ΕΥΔΑΠ και Intercontinental -2,4%, Κρι-Κρι -1,6%,Πλαίσιο -1,2%.

Διαβάστε επίσης