Αγορές

Συνεχίζεται η ανοδική κίνηση στο χρηματιστήριο


Θετικές εξελίξεις στην οικονομία, στα δημοσιονομικά, στο μέτωπο των κόκκινων δανείων και σε επιχειρηματικό επίπεδο, συνεχίζουν να προεξοφλούν το χρηματιστήριο και η αγορά ελληνικών ομολόγων. Σε ανοδική τροχιά οι δείκτες του ΧΑ με αυξημένο τζίρο, περαιτέρω ενίσχυση των τιμών (αποκλιμάκωση αποδόσεων) των κρατικών χρεογράφων.

Κινητήρια δύναμη η αυξανόμενη εμπιστοσύνη και οι τοποθετήσεις διεθνών επενδυτών, που ποντάρουν στις μεσομακροχρόνιες προοπτικές της ελληνικής αγοράς, έχοντας πάρει σαφή «μηνύματα» από τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς και το ΔΝΤ ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα, ο δημοσιονομικός κίνδυνος εκλείπει, οι τράπεζες δεν θα χρειασθούν ανακεφαλαιοποίηση, οι μεταρρυθμίσεις  προχωρούν.

Το μήνυμα αυτό δόθηκε και με την αποδοχή του ελληνικού αιτήματος για πρόωρη αποπληρωμή του υψηλότοκου μέρους των δανείων του ΔΝΤ. Θα επιβεβαιωθεί με την  αναμενόμενη αναβάθμιση από την S&P στις 26 Απριλίου, την εφαρμογή των δύο σχεδίων δραστικής μείωσης των κόκκινων δανείων  και  τη νέα επιτυχή έξοδο της χώρας στις χρηματαγορές.

Αυξάνεται η κερδοφορία

Τα ξένα χαρτοφυλάκια που κινούνται στο ΧΑ, εστιάζουν επίσης στα εταιρικά οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2018, τα οποία δείχνουν ότι οι περισσότερες εισηγμένες επιχειρήσεις  βελτιώνουν τις επιδόσεις τους, αυξάνουν την κερδοφορία και μπορούν να προσφέρουν ικανοποιητικές μερισματικές αποδόσεις.

Για έναν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων οι αποτιμήσεις στο ΧΑ είναι πλέον χαμηλές σε σχέση με τα προβλεπόμενα κέρδη – άρα οι μετοχές τους έχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου και αποτελούν επενδυτικές ευκαιρίες.

Βασικός πόλος έλξης κεφαλαίων παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές, καθώς οι εξελίξεις με τα κόκκινα δάνεια και η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας βελτιώνουν τις προοπτικές του κλάδου. Παράλληλα όμως  συνεχίζεται το short selling  από διαχειριστές που  δεν έχουν πεισθεί για τη δυναμική του κλάδου – ή προσπαθούν να πάρουν ρεβάς για τις ζημίες που υπέστησαν το προηγούμενο τρίμηνο, πηγαίνοντας κόντρα στην τάση της αγοράς.

Μετοχές και δείκτες

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν  ότι οι ρευστοποιήσεις κερδών και to short selling μπορεί να ανακόψουν ή να επιβραδύνουν την ανοδική κίνηση, αλλά δεν πρόκειται να αλλάξουν τη μεσοπρόθεσμη τάση.

Ο ΓΔ βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος  με μία ισχυρή αντίσταση στην περιοχή των 775 μονάδων και με διαδοχικές ασθενέστερες στη συνέχεια. Αν υπερκερασθούν αυτές οι αντιστάσεις, η ανοδική κίνηση μπορεί να ολοκληρωθεί περί τις 860 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,02% στις 773,51 μονάδες, έχοντας κινηθεί μεταξύ 767 μονάδων (+0,18%) και 775,10. (+1,23%).
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 1,28%, στις 1.985,14 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποίησε ένα ακόμη μικρό άλμα +2,76%, τερματίζοντας στις 658,72 μονάδες.

Ξεχώρισαν η Attica Βank  (+8,7%) και η Eurobank με +6,7%. Η άνοδος της δεύτερης οφείλεται σε πληροφορίς-εκτιμήσεις ότι η μετοχή θα ενταχθεί στον Mid Cap του MSCI Greece. Επισημαίνεται ότι  τον περασμένο Νοέμβριο η MSCI διέγραψε τις μετοχές  Τρ.Πειραιώς, Εθνικής και Eurobank, από τον δείκτη MSCI Standard Ελλάδας καθώς και από τον δείκτη των αναδυόμενων αγορών MSCI Em. EMEA.

Με μικρότερα κέρδη Alpha +2,7% και Εθνική +1,3%. Στο κόκκινο η Πειραιώς -3,3%.

Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips πρώτη η Grivalia (+5,1%) που ευθυγραμμίζεται με την Eurobank ενόψει ανταλλαγής μετοχών. Ακολούθησαν  ΟΛΠ +2,9%, Φουρλής +2,4%, Coca-Cola  +2,3%, Μυτιληναίος +1%, ΕΧΑΕ +0,8%.
 Στον αντίποδα ΔΕΗ -2,6%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,5%,  Βιοχάλκο -1%, Σαράντης -0,8%, ΕΛΠΕ -0,7%.

Στα mid caps Ικτίνος +4,6%, Πλαίσιο και MLS +2,8%, Cenergy +2,5%.

Διαβάστε επίσης