Αγορές

Συνεχίζεται η ανάκαμψη στο ΧΑ – Ανοδικά oι διεθνείς αγορές


Με τις τραπεζικές μετοχές  σε πρωταγωνιστικό ρόλο συνεχίζεται η ανάκαμψη  δεικτών και μετοχών στο ΧΑ, συντηρώντας τις προσδοκίες για περαιτέρω βελτίωση των αποτιμήσεων. Ακολουθώντας την τάση που διαμορφώνεται στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, η ελληνική αγορά φαίνεται να αντιπαρέρχεται τις ανησυχίες για τις εξελίξεις στα μέτωπο του κορονοϊού και το αυξανόμενο γεωπολιτικό ρίσκο από την ελληνοτουρκική αντιπαράθεση.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια εκφράζουν αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν εκλείψει οι δύο βασικές πηγές αβεβαιότητας – η ένταση στα ελληνοτουρκικά και η αναζωπύρωση της πανδημίας.

Οι παράγοντες αυτοί θα συνεχίσουν να επηρεάζουν καθοριστικά τη διαμόρφωση κλίματος και τάσης στο ΧΑ, που φαίνεται ότι έχει μπει σε φάση συσσώρευσης, με τον ΓΔ να κινείται μεταξύ 615 και 645 μονάδων – σημαντικό εύρος διακύμανσης  που αφήνει περιθώρια για κυνήγι βραχυχρόνιων κερδών.
 Σημαντική παράμετρος θα είναι επίσης το κλίμα που διαμορφώνεται στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, υπό την επίδραση  των “καλών νέων” για  την παρασκευή πολλών εμβολίων.

Προς το παρόν η ανοδική κίνηση επιταχύνεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.  Μίνι ράλι στο Λονδίνο με τον FTSE100 να πραγματοποιεί άλμα +2,3%, πάνω από 1% τα κέρδη σε  Φρανκφούρτη και Παρίσι. Στη Wall Street ο Dow Jones ενισχύεται κατά 1%, ενώ ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 1,7%.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες έκλεισαν στα υψηλά ημέρας. Ελπιδοφόρα ένδειξη αποτελεί η επάνοδος του ΓΔ πάνω από τις 630 μονάδες, που ήταν μέχρι πρόσφατα σημείο ισχυρής στήριξης. Αρνητικό στοιχείο ο χαμηλός τζίρος, που ήταν σήμερα μόλις 22,4 εκατ. ευρώ, συν 3,4 εκατ. σε μεταβιβάσεις πακέτων.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 635,41 μονάδες (+1,44%) και τερμάτισε στις 634,97 με κέρδη 1,37%.
Κατά 1,48% ενισχύθηκε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.527,85 μονάδες
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε +3,98% και τερμάτισε με +3,81%. Επικεφαλής της κούρσας η Eurobank  με +5,7%. Alpha Bank  +3%, Πειραιώς +2,7%,  Εθνική +2,4%, Attica Bank και Τρ. Ελλάδος +1,5%.  
Στα εμποροβιομηχανικά blue chips πρωτος ο Μυτιληναίος με +3,4%. Ακολούθησαν Lamda +3,2%, OTE και Ελλάκτωρ +2,2%,  ΟΠΑΠ και Aegean +1,7%, ΑΔΜΗΕ +1,6%,  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Φουρλής και ΕΧΑΕ  +1,3%.
Στο κόκκινο μόνον 4 μετοχές: Coca-Cola -1,3%,  ΕΥΔΑΠ -0,8%, Σαράντης -0,6%, Motor Oil    -0,3%.

Διαβάστε επίσης