Αγορές

Συνεχίζει κόντρα στο ρεύμα το χρηματιστήριο- Πάνω από τις 1.400 μονάδες ο ΓΔ


Κόντρα στο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στις διεθνείς αγορές λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και στο μέτωπο της Ουκρανίας, το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται ανοδικά για τέταρτη κατά σειρά συνεδρίαση, δίνοντας "υποσχέσεις" για καλύτερη συνέχεια με υψηλές αποδόσεις.

Στο +1,25% αυτή την ώρα ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος επιστρέφει πάνω από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 1.400 μονάδων, με λοκομοτίβα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips.

Ωθηση στην αγορά δίνουν τα βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν μεγάλες εισηγμένες εταιρείας, συνοδευόμενα από υψηλά μερίσματα και αισιόδοξες εκτιμήσεις για τς φετινές επιδόσεις.

 Θετικά συνέβαλε και η μάλλον απροσδόκητη αναβάθμιση του outlook της ελληνικής οικονομίας από την S&P, ου εκτιμάται ότι ενισχύει την εμπιστοσύνη διεθνών επενδυτών και μπορεί να επιταχύνει τις εισροές ξένων κεφαλαίων. Κινητικότητα προσδίδουν και οι πληροφορίες για έντονες διεργασίες στον επιχειρηματικό χώρο, όπου τον τόνο δίνουν τα deals εξαγορών και τα μεγάλα projects του ενεργειακού τομέα.

Αντίθετα, κλίμα επιφυλακτικότητας επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου διαμορφώνεται σήμερα αντιφατική εικόνα. Μικρή άνοδο 0,25% καταγράφει ο DAX  στη Φρανκφούρτη, υποχωρεί οριακά ο γαλλλικός CAC40, εντυπωσιακό άλμα +1,10% πραγματοποιεί ο FT-100 του Λονδίνου.

Πιέσεις εκδηλώνονται στα ομόλογα της Ευρωζώνης και η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ανεβαίνει 2,5 μονάδες βάσης. Σε αντίθετη ρότα τα ελληνικά: Η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί κατά 2,5 μονάδες και κινείται στο 3,46%, παραμένοντας όμως ακόμη κοντά στα υψηλά πολλών μηνών.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ η συνεδρίαση ξεκίνησε με θετικό πρόσημο και οι δείκτες πήραν ανοδική κατεύθυνση. Αυτή την ώρα κινούνται στα υψηλά ημέρας, με ικανοποιητικό όγκο συναλλαγών και τζίρο περίπου 30 εκατ. ευρώ σε μιάμιση ώρα.

O Γενικός Δείκτης βρίσκεται τώρα στις 1.412,6 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,44%, που είναι το απόλυτο υψηλό ημέρας.

Περίπου 1,60% κερδίζει ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης,στις 3.433 μονάδες. Ανοδο 1% σημειώνει ο FTSEM των med caps.
  Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό +1,55% και τώρα κερδίζει 1,50%. Προηγούνται Eurobank και Πειραιώς με +1,8%. Ακολουθούν Alpha +1,4%, Εθνική και Optima +1%.Αμετάβλητη η Attica Bank, στο κόκκινο η Τρ.Ελλάδος (-2,1%).

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chps προηγείται η Aegean +2,7% και ακολουθούν: ΔΕΗ και Quest +2,3%, ΟΤΕ, Τιτάν Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, ΕλβάλΧαλκόε και Coca-Cola +2%.

Στο κόκκινο μόνον η Autohellas, που υποχωρε΄κατά 4,6%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα