Αγορές

Συνεχίζει ανοδικά το χρηματιστήριο, με μικρό τζίρο


Σε τροχιά ανάκαμψης παραμένει το ΧΑ, καταγράφοντας τρεις ανοδικές συνεδριάσει και μία ημέρα σταθεροποίησης από την περασμένη Παρασκευή. Οι αποτιμήσεις βελτιώνονται στο τραπεζικό ταμπλό και στα blue chips, το θετικό κλίμα διατηρείται. Ομως οι προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες.

Η επιφυλακτικότητα είναι το κυρίαρχο στοιχείο στην αγορά και αποτυπώνεται στον χαμηλό τζίρο, ο οποίος δεν έχει υπερβεί τα 35,5 εκατ. ευρώ μέχρι τις 3:00. Αναλυτές επισημαίνουν ότι η επιφυλακτικότητα συναρτάται και με την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, που θα ισχύσει επισήμως από την επόμενη Τετάρτη και θα προκαλέσει έντονη κινητικότητα σε πολλές μετοχές, λόγω αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων.

Η στάση αναμονής που τηρούν τα ξένα χαρτοφυλάκια δικαιολογείται και από την έντονη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές.Εικόνα σταθεροποίησης εμφανίζουν σήμερα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οριακές απώλειες 0,2% στη Φρανκφούτη και στο Παρίσι, μικρά κέρδη 0,2% στο Λονδίνο.

Προβληματισμό πτοκαλούν οι επισημάνσεις της ΕΚΤ,  που τονίζει ότι οι  επιπτώσεις του πολέμου στις τιμές ενέργειας, ο πληθωρισμός και η χαμηλότερη ανάπτυξη ενισχύουν τους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία της Ευρωζώνης και περισσότερο των χωρών με υψηλό δημόσιο χρέος, ακριβότερο κόστος δανεισμού και μικρότερο διαθέσιμο εισόδημα, όπως η Ελλάδα.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες κινούνται σε θετικό έδαφος από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις. Αναλυτές επισημαίνουν ότι ο ΓΔ βρίσκεται πλέον σε περιοχή διαδοχικών αντιστάσεων, όπου η ανοδική κίνηση θα συναντήσει δυσκολίες.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι +1,55% στις 876,82 μονάδες. Αυτή την ώρα ενισχύεται κατά 1,10% και βρίσκεται στις 872,9 μονάδες.
.Ο FTASE25 κερδίζει 1,33% στις  2.106,6 μονάδες. Στο +0,21% ο δείκτης των mid caps.

 Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό ημέρας +2,11%. Τώρα  κερδίζει 1,55%. Προηγείται  η Attica Bank με +6%. Εθνική +2,3%, Alpha +1,4%, Πειραιώς +1,2%, Eurobank +1%. Στο κόκκινο η Τρ. Ελλάδος (-0,6%).

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημειώνουν οι Lamda +3,8%, ΟΠΑΠ +2,5%, Jumbo +2%, Coca-Cola +1,6%, ΔΕΗ και Μυτιληναίος +1,5%.

Στο κόκκινο Quest -2,3%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -0,6%, ΑΔΜΗΕ -0,5%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα