Αγορές

Τράπεζες και μέταλλα ανεβάζουν το χρηματιστήριο


Οι τραπεζικές μετοχές "τρέχουν" σε ρυθμούς μίνι ράλι, οδηγώντας το ΧΑ σε τροχιά ανάκαμψης. Τα κέρδη σταδιακά διευρύνονται και οι βασικοί δείκτες προσεγγίζουν περιοχές αντιστάσεων. Στο +4%πήγε ο τραπεζικός Δείκτης, +1,2% ο ΓΔ.

Βελτιώνεται η εικόνα και στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, όπου περιορίζονται οι πρωϊνές απώλειες. Περίπου 0,80% χάνουν αυτή την ώρα ο DAX στη Φρανκφούρτη και ο γαλλικός CAC-40, ενώ ο βρετανικός FT-100 ισορροπεί στα επίπεδα χθεσινού κλεισίματος, έχοντας καλύψει ενδοσυνεδριακές απώλειες έως 0,70%

Στο ΧΑ,παρά τη θετική εικόνα στο ταμπλό, κυρίαρχο στοιχείο παραμένει η επιφυλακτικότητα, που "μεταφράζεται" σε υποτονική συναλλακτική κίνηση και χαμηλό συνολικό τζίρο.

 Βαρόμετρο και λοκομοτίβα της αγοράς αποτελούν οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες όμως εμφανίζουν αυξημένη μεταβλητότητα. Ο κλάδος και οι προοπτικές του αποτελούν αντικείμενο προβληματισμού, λόγω του αναμενόμενου νέου κύματος επιχειρηματικών κόκκινων δανείων, ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και των μεγάλων ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες.

 Στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος οι εταιρείες μετάλλων-μεταλλουργίας, που επωφελούνται από τη μεγάλη άνοδο των τιμών όλων των βασικών μετάλλων - ειδικά του αλουμινίου και του χαλκού.

Θετική εικόνα στην αγορά ομολόγων, όπου τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα ενισχύονται και η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί κατά 6 μονάδες βάσης.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ η συνεδρίαση ξεκίνησε με οριακές μεταβολές στους δείκτες, που βρέθηκαν γρήγορα στο κόκκινο. Ακολούθησε ανοδική αντίδραση που συνεχίζεται.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε από -0,27% μέχρι +1,18% στις 869,96 μονάδες. Αυτή την ώρα ενισχύεται κατά 15% και βρίσκεται στις 868,5 μονάδες.
.Ο FTASE25 κερδίζει 1,30% στις  2.077,7 μονάδες. Στο +0,25% ο δείκτης των mid caps.

 Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό ημέρας -0,35% και γυρίζοντας ανοδικά πήγε μέχρι +3,97%. Τώρα  κερδίζει 1,35%. Προηγούνται  Alpha και Πειραιώς με +5,2%. Ακολουθούν Εθνική +4%, Attica Bank +2,4%,  Eurobank +1,6%.  Στο κόκκινο η Τρ. Ελλάδος (-0,3%).

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχωρίζει η ΕλβάλΧαλκόρ με +4,1%. Ακολουθούν Μυτιληναίος +3% Βιοχάλκο +2,5%, Lamda +2%, Jumbo +1%, ΕΛΠΕ και Τιτάν +0,7%.

Στο κόκκινο Quest και ΟΛΠ -1,5%, ΔΕΗ, Motor Oil και Σαράντης -1%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -0,8%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα