Αγορές

Συνεχίζει ανοδικά το χρηματιστήριο


Σε ανοδική τροχιά κινούνται και σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες και ο πήχυς των προσδοκιών ανεβαίνει, καθώς επιβεβαιώνεται η δυναμική της αγοράς ενώ οι τεχνικές ενδείξεις συνηγορούν σε περαιτέρω ενίσχυση των τιμών μεγάλης γκάμας blue chips και μετοχών μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν  ότι θα συνεχισθεί τις επόμενες μέρες η βελτίωση των αποτιμήσεων. Ο πήχυς για τον Γενικό Δείκτη τοποθετείται τώρα στις 745 μονάδες, όπου  εκτιμάται ότι  μπορεί να ολοκληρωθεί η εν εξελίξει ανοδική κίνηση και η προσφορά θα αυξηθεί αισθητά.

Τα βραχυχρόνια κέρδη είναι ήδη υψηλά και αποτελούν ισχυρό δέλεαρ για ρευστοποιήσεις, που μπορεί να ανακόψουν ή να φρενάρουν πρόσκαιρα την ανοδική κίνηση. Επισημαίνεται ότι ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 10,2% την προηγούμενη εβδομάδα και με τη σημερινή άνοδο η απόδοση του φθάνει το 12%.

 Θετικοί καταλύτες

Καθοριστική παράμετρος για τη διαμόρφωση βραχυχρόνιας τάσης  και την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς αυτή την εβδομάδα θα είναι οι εξελίξεις στα μέτωπα των κόκκινων δανείων, του νέου νόμου Κατσέλη και της αξιολόγησης.

Ιδιαίτερα σημαντικής σημασίας θα είναι οι κινήσεις των χαρτοφυλακίων του short selling, που έδωσαν ώθηση στην αγορά την προηγούμενη εβδομάδα,  κλείνοντας κάλυψης ανοικτές θέσεις ενόψει λήξης των Παραγώγων.

Οι επιλογές και οι κινήσεις τους θα εξαρτηθούν  βέβαια όχι μόνον από τις εξελίξεις στα εσωτερικά μέτωπο, αλλά και από το γενικότερο κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια.

Στο ΧΑ έχουν ήδη προεξοφληθεί θετικές εξελίξεις όσον αφορά τα σχέδια μείωσης των κόκκινων δανείων και την προστασία δανειοληπτών πρώτης κατοικίας – εξελίξεις ευνοϊκές για τις τράπεζες, που θα εξαλείψουν τον κίνδυνο  να χρειασθούν νέα κεφάλαια  και θα ενισχύσουν τις προοπτικές κερδοφορίας τους.

Τα επιθετικά funds αντιμετωπίζουν με δυσπιστία αυτό το σενάριο και συνεχίζουν να ποντάρουν σε διόρθωση. Μπορεί λοιπόν να αυξήσουν την πίεση, αν κάτι δεν πάει καλά σε αυτά τα μέτωπα.

Σημαντική επίδραση στην αγορά θα έχουν  και τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν αυτή την εβδομάδα μεγάλες βιομηχανικές εταιρείες με δεικτοβαρείς μετοχές.  Σήμερα θα δημοσιεύσουν ετήσια αποτελέσματα η Motor Oil  και η ΕΧΑΕ,  αύριο ο Φουρλής και την Τετάρτη η τσιμεντοβιομηχανία «Τιτάν».

 Η συνεδρίαση

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με θετικό πρόσημο στους βασικούς δείκτες,  που σημείωσαν υψηλά ημέρας στις 11:30. Στη συνέχεια διολίσθησαν χαμηλότερα.
Αυτή την ώρα ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 0,55% στις 726 μονάδες. Ανοδο 0,60% σημειώνει ο FTASE25  στις 1.890.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,80%, έχοντας σημειώσει υψηλό ημέρας +3,27%. Προηγούνται Πειραιώς και Attica Bank με +3,2% και +2,8% αντίστοιχα.  Eurobank +1,7%, Εθνική +1,5%.Στο κόκκινο η Alpha (-0,4%).

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  Ελλάκτωρ +2,9%,  ΟΠΑΠ +1,4%,  ΟΛΠ +1%, Coca-Cola και Jumbo +0,8%. Στον αντίποδα ΕΛΠΕ και Σαράντης -1,2%, Τιτάν και Aegean -0,6%.

Διαβάστε επίσης