Αγορές

Στα fund τα κλειδιά του ΧΑ


Οι εξελίξεις στα μέτωπα των κόκκινων δανείων, του νέου νόμου Κατσέλη και της αξιολόγησης θα είναι η καθοριστική παράμετρος για τη διαμόρφωση βραχυχρόνιας τάσης  και την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς αυτή την εβδομάδα.

Μετά το κλείσιμο των Παραγώγων την Παρασκευή φάνηκε ότι η ανοδική δυναμική διατηρείται, ενώ οι τεχνικές ενδείξεις συνηγορούν σε περαιτέρω άνοδο των περισσότερων blue chips.

Όμως τα βραχυχρόνια κέρδη είναι υψηλά και αποτελούν ισχυρό δέλεαρ για ρευστοποιήσεις, που μπορεί να ανακόψουν ή να φρενάρουν πρόσκαιρα την ανοδική κίνηση. Ο ΓΔ σημείωσε άνοδο 3,7% σε εβδομαδιαία βάση, ενώ ο τραπεζικός κατέγραψε +10,2%. Ο αυξημένος τζίρος υποδηλώνει ενεργοποίηση ισχυρών χαρτοφυλακίων.

Πρέπει όμως να επισημανθεί ότι ο αυξημένος όγκος – όπως και η μεγάλη άνοδος των τραπεζικών μετοχών – οφείλονται πρωτίστως σε κινήσεις κάλυψης ανοικτών θέσεων από χαρτοφυλάκια του short selling.

Η στάση αυτών των χαρτοφυλακίων θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την πορεία τις αγοράς αυτή την εβδομάδα. Οι επιλογές και οι κινήσεις τους θα εξαρτηθούν  βέβαια όχι μόνον από τις εξελίξεις στα εσωτερικά μέτωπο, αλλά και από το γενικότερο κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια.

Στο ΧΑ έχουν ήδη προεξοφληθεί θετικές εξελίξεις όσον αφορά τα σχέδια μείωσης των κόκκινων δανείων και την προστασία δανειοληπτών πρώτης κατοικίας – εξελίξεις ευνοϊκές για τις τράπεζες, που θα εξαλείψουν τον κίνδυνο  να χρειασθούν νέα κεφάλαια  και θα ενισχύσουν τις προοπτικές κερδοφορίας τους.

Τα επιθετικά funds δεν  αντιμετωπίζουν με δυσπιστία αυτό το σενάριο και συνεχίζουν να ποντάρουν σε διόρθωση. Μπορεί λοιπόν να αυξήσουν την πίεση, αν κάτι δεν πάει καλά σε αυτά τα μέτωπα. Χρονικό ορόσημο το EwG της 25ης Μαρτίου, όπου πρέπει να υπάρχει συμφωνία δανειστών- Αθήνας για το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας. Μέχρι τότε αναμένεται αυξημένη μεταβλητότητα, ιδιαίτερα στις τραπεζικές μετοχές.

Σημαντική επίδραση στην αγορά θα έχουν  και τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν αυτή την εβδομάδα μεγάλες βιομηχανικές εταιρείες με δεικτοβαρείς μετοχές.  Σήμερα θα δημοσιεύσει ετήσια αποτελέσματα η Motor Oil  και την Τετάρτη η τσιμεντοβιομηχανία «Τιτάν».

Διαβάστε επίσης