Αγορές

Συνεχίζει ανοδικά το ΧΑ - Εμειναν πίσω οι τράπεζες


Καλύπτοντας τις ενδοσυνεδριακές απώλειες, οι βασικοί δείκτες του ΧΑ τερμάτισαν με θετικό πρόσημο, αν και οι τραπεζικές μετοχές έμειναν πίσω. Στο +0,71% τερμάτισε ο Γενικός Δείκτης. Θετική η επίδραση από τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, όπου η εικόνα βελτιώνεται, με καταλύτη τα καλά νέα για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Ο DAX γύρισε από -1% σε οριακά κέρδη, ενθαρρυντικά τα μηνύματα από τη Wall Street, όπου ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 1,35%, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 2,25%.

Οι αγορές αντιπαρέρχονται τις αυξήσεις επιτοκίων που ανακοίνωσαν χθες η Fed και σήμερα οι κεντρικές τράπεζες της Ελβετίας και της Μ. Βρετανίας.Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε στοιχεία, ενδείξεις και εκτιμήσεις για την κατάσταση στον χρηματοπιστωτικό τομέα και για την πορεία των μεγάλων οικονομιών σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και ακριβού χρήματος.

 Σε τροχιά ανάκαμψης κινούνται σήμερα οι αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης - οι τιμές ανεβαίνουν, οι αποδόσεις υποχωρούν. Περίπου 10 μονάδες βάσης πέφτουν οι αποδόσεις του γερμανικού, του γαλλικού και του ιταλικού 10ετούς, κατά 6 μβ υποχωρεί η απόδοση του ελληνικού.

Στα χρηματιστήρια η αβεβαιότητα διατηρείται και οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουν εξελίξεις και προοπτικές μετά τους ισχυρούς τραπεζικούς κλυδωνισμούς και τις αυξήσεις επιτοκίων.

Επιφυλακτικότητα και στο ΧΑ, που αποτυπώνεται στον μειωμένο ημερήσιο τζίρο (65 εκατ. ευρώ σήμερα) και στην υποτονική συναλλακτική κίνηση.

Μετοχές και δείκτες

Οι βασικοί δείκτης κινήθηκαν σήμερα με διακυμάνσεις σημαντικού εύρους, αλλάζοντας πολλές φορές κατεύθυνση και πρόσημο. Ο ΓΔ και ο FTASE25 τερμάτισαν στα υψηλά ημέρας, ενώ ο τραπεζικός "έμεινε από καύσιμα" στη φάση ανοδικής αντίδρασης..

Ο Γενικός Δείκτης πήγε καθοδικά μέχρι -0,56% (στις 1.039,07 μονάδες) και έκλεισε με άνοδο 0,71% στις  1.052,43 μονάδες. Αναλυτές εκτιμούν ότι στα επίπεδα αυτά θα δοκιμασθούν οι αντοχές και η δυναμική της αγοράς. Σε περίπτωση ανοδικής κίνησης  στόχο αποτελούν οι 1.092 μονάδες.

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδισε 0,75%, κλίνοντας στις 2.552,42 μονάδες. Στο +1,02% ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από -1,03% μέχρι +0,94% και τερμάτισε με οριακή θετική μεταβολή +0,18%.

Στο τραπεζικό ταμπλό ξεχώρισε η Attica Bank, συνεχίζοντας την πορεία ανάκαμψης με νέο άλμα +5%. Ακολούθησε η Εθνική με +1,7%. . Αμετάβλητη η Alpha.  Στον αντίποδα Τρ. Ελλάδος -1,2%, Eurobank -0,6%, Πειραιώς -0,3%

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips του FTASE25 συνεχίστηκε η ανάκαμψη της Ελλάκτωρ με +6%. Ακολούθησαν ΟΠΑΠ +3%, Τιτάν +2,2%, Motor Oil +2%, Aegean και ΟΛΠ +1,5%, Μυτιληναίος +1,4%, ΕΥΔΑΠ +1,1%, ΤΕΝΕΡΓΑ και Jumbo +1%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν οι ΕΛΠΕ -2,1%, Lamda -1%, Βιοχάλκο και Coca-Cola -0,3%.

 Στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις σημαντικά κέρδη με αξιόλογο όγκο συναλλαγών κατέγραψαν: Βιοκαρπέτ +8,3%, Frigoglass +5,6%, Intrakat +3,4%, Αβαξ και Ιντεάλ +3,2%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα