Με Άποψη

Συνδικαλιστές και συνδικάτα χωρίς εργαζόμενους


Την πλήρη αποσύνθεση του εργατικού κινήματος  πιστοποιούν τα γεγονότα όσα διαδραματίσθηκαν κατά τις δύο απόπειρες διεξαγωγής του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ.

Δίνουν την εντύπωση ότι γραφειοκράτες- επαγγελματίες «εκπρόσωποι» της εργατικής τάξης και ακτιβιστές μάχονται  για τις «σφραγίδες», προσπαθώντας να εξασφαλίσουν τον έλεγχο των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Το παλιό συνδικαλιστικό κατεστημένο – ένα στρώμα γραφειοκρατών που «κουμαντάρει» τις τελευταίες δεκαετίες τις εργατικές ομοσπονδίες και την ΓΣΕΕ, βρίσκεται αντιμέτωπο με  τις οργανωμένες δυνάμεις του ΚΚΕ, που θέλει να «ζωντανέψει» τα συνδικάτα και να τα μετατρέψει σε «εργαλεία» πολιτικού αγώνα.

Η μάχη δίνεται ερήμην των εργαζομένων, που  έχουν γυρίσει την πλάτη στα συνδικάτα – απόδειξη η μικρή συμμετοχή στις εκλογές των σωματείων και η ακόμη πιο περιορισμένη στις απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες έχουν  τα τελευταία χρόνια χαρακτήρα «επαναστατικής γυμναστικής» και όχι μαχητικής διεκδίκησης

Χρησιμοποιώντας τις «σφραγίδες» και αξιοποιώντας καταστατικές διατάξεις και διαδικασίες, οι γραφειοκράτες της ΓΣΕΕ μπορεί να επικρατήσουν σ΄αυτή τη φάση. Όμως ο πόλεμος που έχει ξεκινήσει δεν πρόκειται να τελειώσει εδώ.

Ο συνδικαλιστικός «στρατός» του ΚΚΕ θα συνεχίσει να δίνει μάχες στις ομοσπονδίες και στα πρωτοβάθμια σωματεία, ανεβάζοντας μάλιστα τους τόνους την προεκλογική περίοδο.

Χ. Ν.

Διαβάστε επίσης