Αγορές

Συναλλακτική άπνοια και μικρές απώλειες στο ΧΑ


Ρευστό σκηνικό διαμορφώνεται στις αγορές, με βασικό καταλύτη τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και τις επιπτώσεις τους στην παγκόσμια οικονομία. Χωρίς κατεύθυνση τα χρηματιστήρια, μετακινήσεις κεφαλαίων σε χρυσό και ομόλογα, υπό πίεση οι τιμές του αργού πετρελαίου.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο το κλίμα επιβαρύνεται λόγω της έντασης στα ελληνοτουρκικά, η οποία φαίνεται  ότι αποκλιμακώνεται, αλλά παραμένει πηγή  κινδύνων και αβεβαιότητας. Ανησυχίες προκαλεί επίσης η αναζωπύρωση της πανδημίας, η οποία θα επιφέρει μεγαλύτερη επιβάρυνση στην οικονομία και στα δημοσιονομικά, όπου παρατηρούνται ήδη μεγάλες αρνητικές αποκλίσεις με ανησυχητική διόγκωση του ελλείμματος.

Σε τροχιά διολίσθησης κινήθηκαν σήμερα οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις και τους φόβους ότι η χθεσινή ανοδική αντίδραση ήταν μια πρόσκαιρη αναλαμπή, οφειλόμενη στην φαινομενική αποκλιμάκωση της έντασης  στα ελληνοτουρκικά. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με μικρά κέρδη - λόγω "κεκτημένης ταχύτητας" - αλλά η εικόνα σταδιακά επιδεινώθηκε.

Πιέσεις ασκήθηκαν κυρίως στις τραπεζικές μετοχές, που έκλεισαν όλες με απώλειες. Αρνητική η επίδραση από τις δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ, που αναφέρθηκαν σε διασώσεις τραπεζών ακόμη και με ανακεφαλαιοποιήσεις.

Μετοχές και δείκτες

Το αγοραστικό ενδιαφέρον έχει ατονήσει - λόγω και της θερινής ραστώνης, με αποτέλεσμα ο τζίρος να συρρικνώνεται ανησυχητικά. Σήμερα ήταν μόλις 22,5 εκατ. ευρώ, συν 1,4 εκατ. σε μεταβιβάσεις πακέτων.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε αρχικά +0,57% στις 637,23 μονάδες  και στη συνέχεια διολίσθησε στις 629,30 (-0,38%). Τερμάτισε στις 632,37 μονάδες, με οριακές απώλειες 0,20%.

Ο FTASE25 υποχώρησε επίσης οριακά (-0,16%), κλείνοντας στις 1.525,63 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε  από +1,24% μέχρι -2,23% και έκλεισε -1,33%. Πειραιώς και Alpha -2,2%, Εθνική -1,2%, Eurobank -0,5%,  Attica Bank -0,4%.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips οι διακυμάνσεις ήταν εντονότερες. Με θετικό πρόσημο ΕΥΔΑΠ και ΑΔΜΗΕ +1,4%, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος +1,2%, ΟΤΕ +1%, Βιοχάλκο +0,8%, Τιτάν +0,7%. 

Στο κόκκινο Motor Oil -2,1%, ΔΕΗ -1,3%,  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,2%, Coca-Cola -1%, ΕΛΠΕ -0,9%

Στα mid caps ξεχώρισαν δύο μετοχές του ομίλου Κόκκαλη: Ιντρακάτ +8,9%, Intracom +3,8%. Ακολούθησε η MIG (+3,5% με εντυπωσιακό όγκο συναλλαγών). .

Διαβάστε επίσης