Αγορές

Χαμηλές προσδοκίες στο χρηματιστήριο, συνεχίζεται η διολίσθηση


Σε τροχιά διολίσθησης κινούνται σήμερα οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις και τους φόβους ότι η χθεσινή ανοδική αντίδραση ήταν μια πρόσκαιρη αναλαμπή, οφειλόμενη στην φαινομενική αποκλιμάκωση της έντασης  στα ελληνοτουρκικά. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με μικρά κέρδη - λόγω "κεκτημένης ταχύτητας" - αλλά η εικόνα σταδιακά επιδεινώνεται.

Κλίμα αβεβαιότητας επικρατεί και στις ευρωπαϊκές αγορές, που κινούνται σταθεροποιητικά με μικρές αποκλίσεις από τα χθεσινά κλεισίματα, αναζητώντας  επίπεδα ισορροπίας. Ανοδος 0,8% στο Λονδίνο, +0,3% το Παρίσι, οριακές απώλειες στη Φρανκφούρτη, -0,5% ο ισπανικός ΙΒΕΧ.

Οσον αφορά το ΧΑ, χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν ότι παραμένει "μεταξύ σφύρας και άκμονος", έχοντας να αντιμετωπίσει απειλές και αβεβαιότητες από δύο πλευρές: Από το μέτωπο της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης και από το πεδίο της πανδημίας και των οικονομικών και δημοσιονομικών επιπτώσεων της.

Στα ελληνοτουρκικά φαίνεται ότι υπάρχει ύφεση, αλλά οι κίνδυνοι ελλοχεύουν  και το "θερμόμετρο" μπορεί να ανέβει πάλι ξαφνικά. Πηγή ανησυχιών για την αγορά η αναζωπύρωση της πανδημίας, με προοπτική μεγαλύτερης επιβάρυνσης στην οικονομία και στα δημοσιονομικά, όπου παρατηρούνται ήδη μεγάλες αρνητικές αποκλίσεις με ανησυχητική διόγκωση του ελλείμματος.

Μετοχές και δείκτες

Το αγοραστικό ενδιαφέρον έχει ατονήσει - λόγω και της θερινής ραστώνης, με αποτέλεσμα ο τζίρος να κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Ενδεικτικό είναι ότι σε μιάμιση ώρα συνεδρίασης έχουν  αλλάξει χέρια μετοχές αξίας μόλις 6 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε αρχικά +0,57% στις 637,23 μονάδες  και στη συνέχεια διολίσθησε στις 631,48 (-0,34%). Τώρα βρίσκεται στις 633,3 μονάδες, με οριακές απώλειες 0,10%.

Αμετάβλητοι ο FTASE25  στις 1.528 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε  από +1,24% μέχρι -0,84% και τώρα χάνει 0,75%. Οριακά  με θετικό πρόσημο Attica Bank και Τρ. Ελλάδος (+0,1%). Στο κόκκινο Πειραιώς και Alpha -1%,  Eurobank και Εθνική -0,5%.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips Σαράντης και Jumbo +1,2%,  Aegean, Τιτάν και Μυτιληναίος +0,7%, ΕΛΠΕ και ΟΛΠ +0,4%. Στο κόκκινο Βιοχάλκο -1,3%, Motor Oil και ΔΕΗ -0,8%, ΕΧΑΕ-0,7%.

Στα mid caps ξεχωρίζει η MIG (+3,5%) με εντυπωσιακό όγκο συναλλαγών. Ακολουθούν Intracom +2,1%, Πλαίσιο +1,5% Με τις μεγαλύτερες απώλειες ΕΥΑΘ -2,7%, Κρι-Κρι -2,4% Αβαξ -1,2%.

Διαβάστε επίσης