Αγορές

Συναλλακτική άπνοια και διακυμάνσεις στο ΧΑ


Σε αναζήτηση κατεύθυνσης και νέων ισορροπιών βρίσκονται οι αγορές, εν μέσω εντεινόμενης αβεβαιότητας για την εξέλιξη της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στην οικονομία. Οριακές μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου τα μικρά πρωινά κέρδη  εξανεμίζονται αυτή την ώρα και οι βασικοί δείκτες περνούν στο κόκκινο (Dax -0,15%, FTSE100 -0,95%).

Απόλυτη συναλλακτική άπνοια αλλά και έντονη μεταβλητότητα στο ΧΑ, πο έχει επιπλέον να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στο εσωτερικό μέτωπο, με τις ανησυχητικές προβλέψεις για τις επιδόσεις στον τουριστικό τομέα, την ταμειακή στενότητα των επιχειρήσεων και την όξυνση του πολιτικού κλίματος λόγω Novartis, που συντηρεί σενάρια πρόωρης προσφυγής σε κάλπες.

Εμφανής η απροθυμία ανάληψης ρίσκου, που αποτυπώνεται στην υποτονική συναλλακτική κίνηση και στον απελπιστικά μικρό ημερήσιο τζίρο – μόλις 18,5 εκατ. ευρώ μία ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης.

Σημαντική παράμετρος η κινήσεις “εξωραϊσμού” των χαρτοφυλακίων, που επιδιώκουν να βελτιώσουν τις αποτιμήσεις τους στο κλείσιμο του εξαμήνου.

Μετοχές και δείκτες

Οι βασικοί δείκτες έχουν αλλάξει πολλές φορές πρόσημο και κατεύθυνση. Στο προσκήνιο οι τραπεζικές μετοχές, που συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση  στην αγορά, αν και η συμμετοχή τους στο συνολικό τζίρο είναι σήμερα μειωμένη (καλύπτουν περίπου το 1/3).
Ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 632,59 και 641,99 μονάδων (από -0,51% μέχρι +0,96%). Αυτή την ώρα βρίσκεται  στις 638, με κέρδη 0,35%.
O FTASE25 σημειώνει άνοδο 0,55% στις 1.542,2 μονάδες

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό -0,42% την πρώτη ώρα των συναλλαγών και στη συνέχεια πήγε μέχρι +2,44%. Τώρα τα κέρδη του έχουν περιοριστεί σε 1,25%. Προηγείται η Πειραιώς με +3,9%.Alpha +2%, Eurobank +0,7%, Εθνική +0,2%, Attica -0,5%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και Aegean +1,5%, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Jumbo και ΑΔΜΗΕ +1,1%,  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +0,8%. +0,5%.
Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες  ΕΥΔΑΠ -4,2%, Φουρλής -2,9%, Βιοχάλκο -2,1%, ΟΛΠ και Coca-Cola -1%.

Διαβάστε επίσης