Αγορές

Συγκρατημένες ανοδικές κινήσεις στο ΧΑ-Κατεύθυνση ψάχνουν οι ευρωαγορές


Στον απόηχο των αποφάσεων της ΕΚΤ και με αισθητή ακόμη τη ζάλη και το έντονο ταρακούνημα που προκάλεσε η περίπτωση της Credit Suisse στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, κινούνται σήμερα ΧΑ και ευρωαγορές. Προς ώρα επικρατεί ψυχραιμία και διαπιστώνεται θετική αποτίμηση από επενδυτές και αγορές στις εξαγγελίες της ΕΚΤ και κυρίως στις διαβεβαιώσεις περί απεριόριστης στήριξης, εφόσον απαιτηθεί, στις τράπεζες.

Η πρώτη χθεσινή αντίδραση στα κυριότερα διεθνή χρηματιστήρια ήταν θετική, όπως και στην ελληνική αγορά και οι σημερινές συνεδριάσεις λειτουργούν ως επιβεβαίωση πως το αρχικό σοκ εξασθενεί και ο πανικός έχει εμφανώς κοπάσει. Σ’ αυτό συνετέλεσαν ασφαλώς η παρέμβαση της Κεντρικής Ελβετικής Τράπεζας που έριξε «σωσίβιο» 50 δισ.ελβετικών φράγκων στην Credit Suisse, όπως το μήνυμα στήριξης στις τράπεζες που έστειλε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι ευρωγορές, πάντως, αναζητούν κατεύθυνση και καταγράφουν μικτή εικόνα., Αυτή την ώρα ο γερμανικός δείκτης DAX έχει ισχνές απώλειες -0,8%, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 καταγράφει κέρδη +0,15% και ο γαλλικός δείκτης CAC 40 υποχωρεί -0,22.

Ανακτά χαμένο έδαφος

Το χρηματιστήριο επιχειρεί να βρει ξανά τον δρόμο προς τα πιο ψηλά «πατώματα» και να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, καλύπτοντας απώλειες προηγούμενων συνεδριάσεων. Στο μυαλό των επενδυτών βρίσκεται, μεταξύ άλλων, η σημερινή προγραμματισμένη αξιολόγηση από τη Moody’s, η οποία βαθμολογεί το αξιόχρεο της Ελλάδας τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 1.038,10 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,60%, με την αξία των συναλλαγών να είναι αισθητά μικρότερα από προηγούμενες συνεδριάσεις και να ανέρχεται στα 38,32 Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.045,72 μονάδες (+1,34%).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό +0,96%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό +0,56%. O τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 1,24%, αποτελώντας το κύριο συστατικό της θετικής πορείας του ΧΑ.

 Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραποδίδουν οι μετοχές της Eurobank (+3,67%), του ΟΠΑΠ (+2,54%) και του ΟΤΕ (+1,89%).  Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές του ΟΛΠ (-1,31%), της Motor Oil (-1,17%) και της Aegean Airlines (-1,12%).

Από το σύνολο των μετοχών 54 μετοχές κινούνται ανοδικά, 43 καθοδικά και 68 παραμένουν αμετάβλητες.
   
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα