Πολιτική

Σχίσμα στο ΠΑΣΟΚ, συνέδριο-παρωδία καταγγέλλει ο Γερουλάνος


Μόλις μια εβδομάδα πριν από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που έχει προγραμματισθεί για το επόμενο Σαββατοκύριακο, κλιμακώνονται οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις και η αμφισβήτηση  της ηγεσίας, θέτοντας σε κίνδυνο τη συνοχή του κόμματος – και κατ’ επέκταση του ΚΙΝΑΛ.
 Οι διαφωνίες για τις επιλογές και την τακτική της Φώφης Γεννηματά εκφράζονται πλέον δημόσια και οδηγούν στη συγκρότηση άτυπης οργανωμένης εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Εκφράζοντας την αντίθεσή του για τον τρόπο διεξαγωγής του συνεδρίου, ο Παύλος Γερουλάνος κατήγγειλε ότι πρόκειται για «συνέδριο - παρωδία», με έναν και μοναδικό σκοπό: «Να παρατείνει τη θητεία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, χωρίς δημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς προσυνεδριακό διάλογο, χωρίς καν διάλογο».

Σε συνέντευξή του στο  the caller.gr, ο κ. Γερουλάνος εξαπέλυσε βολές κατά της Φώφης Γεννηματά, κατηγορώντας την ότι ετοιμάζει συνέδριο του τύπου «ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώσατε».
Όπως είπε, αυτό «στέλνει όλα τα λάθος μηνύματα, ότι δεν είμαστε ένα δημοκρατικό κόμμα, ότι είμαστε ένα κόμμα που ακολουθεί αυταρχικές διαδικασίες, που οδηγούν σε προδιαγεγραμμένα αποτελέσματα. Αυτό δεν αξίζει ούτε στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ούτε στο κόμμα προφανώς, αλλά ούτε στην ελληνική κοινωνία».

Ο πρώην υπουργός ανακοίνωσε ότι προωθεί ψήφισμα, ζητώντας να διεξαχθεί τακτικό, ανοικτό και δημοκρατικό συνέδριο, με εκλεγμένους συνέδρους, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Στο κείμενο αυτό, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «τα κόμματα δεν υπάρχουν για τον εαυτό τους και τα στελέχη τους, αλλά για τους πολίτες». Δίνεται επίσης το μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να σταθεί στην απέναντι όχθη από τη ΝΔ, με μιά αξιόπιστη προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης.
,
«Ζωντανό ΠΑΣΟΚ μέσα από το Κίνημα Αλλαγής»

Σε εντελώς διαφορετική γραμμή ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, επανέλαβε τις απόψεις που έχει διατυπώσει  η Φώφη Γεννηματά,
Μιλώντας στην εφημερίδα «Το Καρφί», ο κ. Χριστοδουλάκης υπογράμμισε ότι το δίλημμα που τίθεται είναι «ανοιχτό και ζωντανό ΠΑΣΟΚ μέσα από το Κίνημα Αλλαγής» ή «κλειστό ΠΑΣΟΚ».
 Απαντώντας σε ερώτηση αν το συνέδριο «οδηγεί σε ουσιαστικό κλείσιμο του ΠΑΣΟΚ και στη μετατροπή του σε κόμμα-σφραγίδα», είπε:
«Επειδή δεν ξυπνήσαμε ξαφνικά σήμερα, όλοι θυμόμαστε ότι το ΠΑΣΟΚ έφτασε στα όρια της πολιτικής αλλά και θεσμικής του επιβίωσης - σίγουρα όχι με δική μας ευθύνη. Επειδή τα δεδομένα είναι γνωστά, το πραγματικό ερώτημα στο οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε είναι το εξής: Ανοιχτό και ζωντανό ΠΑΣΟΚ μέσα από το Κίνημα Αλλαγής, ή κλειστό ΠΑΣΟΚ. Ακριβώς, λοιπόν, για να μην κλείσει το ΠΑΣΟΚ και μετατραπεί σε «εύκολα» διαχειρίσιμη σφραγίδα, είναι στρατηγική μας επιλογή να υποστηρίξουμε το πρώτο.»

Το ψήφισμα Γερουλάνου

Το κείμενο του ψηφίσματος που προωθεί ο Παύλος Γερουλάνος, συγκεντρώνοντας υπογραφές μελών και στελεχών του Κινήματος, έχει ως εξής:

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΨΗΦΙΣΜΑ-ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΝΟΙΚΤΟ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Εμείς που υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο,
•    επειδή πιστεύουμε πως η Ελλάδα και η Ελληνική κοινωνία έχουν άμεση ανάγκη από μια σοβαρή και αξιόπιστη προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη Ν.Δ. και πως τα κόμματα δεν υπάρχουν για τον εαυτό τους και τα στελέχη τους, αλλά για τους πολίτες στους οποίους οφείλουν να προσφέρουν λύσεις για τα προβλήματα του σήμερα και προοπτική για το αύριο της χώρας,
•    επειδή μια πρόταση Ελληνική, Ανθρωποκεντρική και Σοσιαλιστική δεν μπορεί να εκφραστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά μόνο μεταφράζοντας τις αρχές και τις αξίες του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος σε θέσεις και προτάσεις που αφορούν κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα σήμερα,
•    επειδή πιστεύουμε ότι η συνεχής αδρανοποίηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ενισχύει τον σημερινό δικομματισμό και απαξιώνει την προσπάθεια του Κινήματος Αλλαγής, και ότι η επιβίωση του τελευταίου εξαρτάται από την ενεργοποίηση και όχι την περιθωριοποίησή του πρώτου,
•    επειδή ως μέλη και φίλοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρωτοπορήσαμε στις δημοκρατικές διαδικασίες και είχαμε πάντα τον λόγο στις κρίσιμες στιγμές της πορείας μας,
•    επειδή η Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεσμεύτηκε στις 25 Απριλίου 2017, πως το έκτακτο Συνέδριο θα εξέλεγε «νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή» και θα διαμόρφωνε «την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τον οδικό χάρτη, για τα επόμενα βήματα προς τον ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης» και από τότε αποφασίστηκε η συγκρότηση, η λειτουργία και η κάθοδος σε εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής, ως ο ενιαίος – τουλάχιστον αρχικά – φορέας της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, χωρίς να πραγματοποιηθεί το Συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ.,
•    επειδή θεωρούμε πως οι προβλεπόμενες καταστατικές αποφάσεις του επικείμενου Συνεδρίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι ιστορικής σημασίας, αφορούν τον τρόπο που μας αντιλαμβάνεται η Ελληνική κοινωνία και δεν θέλουμε να δώσουμε την εντύπωση ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει καταντήσει μια μικρή ηγετική ομάδα παντρεμένη με τις καρέκλες της,
Δηλώνουμε ότι:
1.    τις αποφάσεις για την επιμήκυνση της θητείας της σημερινής Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., τη μη διεξαγωγή της προβλεπόμενης από το καταστατικό εκλογικής διαδικασίας ανάδειξης Προέδρου από τη βάση μελών και φίλων και οποιαδήποτε άλλη καταστατική αλλαγή δεν μπορεί και δεν πρέπει να τις πάρει ένα διεκπεραιωτικό Συνέδριο με διορισμένους και όχι εκλεγμένους για αυτό Συνέδρους, και
2.    τις παραπάνω αποφάσεις, λόγω της σοβαρότητάς τους, μπορεί και πρέπει να πάρει είτε η ίδια η βάση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ή τουλάχιστον ένα Συνέδριο ανοιχτό, δημοκρατικό και ουσιαστικό με εκλεγμένους συνέδρους από τη βάση.
Και ζητάμε:
1. τη διεξαγωγή τακτικού, ανοικτού, δημοκρατικού Συνεδρίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με εκλεγμένους συνέδρους, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020, για να συζητηθούν και να αποφασιστούν:
•    η στρατηγική του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο τρόπος συνδρομής και λειτουργίας του σε σχέση με το Κίνημα Αλλαγής,
•    οι θέσεις και προτάσεις του για την ελληνική κοινωνία,
•    οποιαδήποτε καταστατική αλλαγή
2. τη μη λήψη οποιασδήποτε καταστατικής και δεσμευτικής απόφασης από το διορισμένο συνέδριο.

 

Διαβάστε επίσης