Τράπεζες

Στουρνάρας: Υγιείς οι ελληνικές τράπεζες – Δίκαιος φόρος ο ΕΝΦΙΑ


Υγιείς χαρακτηρίζει τις ελληνικές τράπεζες ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2024. Μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα», ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος υποστήριξε ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι ένα δίκαιο φορολογικό μέτρο και εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

«Οι τράπεζες είναι υγιείς. Μέρος των δανείων που έλαβε η Ελλάδα με πολύ ευνοϊκούς όρους διοχετεύτηκε σε αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών τότε, οι οποίες είχαν θιγεί από το PSI, από τα κόκκινα δάνεια που δημιούργησε η κρίση. Άρα, σήμερα είμαστε σε ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο όχι απλώς στέκεται στα πόδια του, αλλά έχει και πολύ μεγάλες αποδόσεις. Θέλουμε όμως να γίνει πιο ανταγωνιστικό. Θέλουμε όμως να προσέχει περισσότερο και τον μικρομεσαίο επιχειρηματία για παράδειγμα. Γι’ αυτό και δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στο να αναπτύξουμε τις μικρότερες τράπεζες και δη και τις συνεταιριστικές τράπεζες της επαρχίας. Υπάρχουν σήμερα διαμάντια στην επαρχία, συνεταιριστικές τράπεζες πάρα πολύ καλές. Αυτές πρέπει να τις ενισχύσουμε για να μπορέσουν να παίξουν το ρόλο τους» επισήμανε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως δεν έχει ανησυχία για το ενδεχόμενο ανατροπής της σημερινής κανονικότητας. «Περάσαμε μια μεγάλη κρίση. Μάθαμε πιστεύω. Έχει ωριμάσει ο κόσμος. Νομίζω το τρίπτυχο πολιτική σταθερότητα, δημοσιονομική σταθερότητα, χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι προϋπόθεση για να πάει η Ελλάδα μπροστά. Δεν πρέπει να ξαναγυρίσουμε ποτέ σε πολιτικές του παρελθόντος που μας έφεραν στη μεγάλη κρίση» υπογράμμισε.

Για να υπάρχει σταθερή οικονομία πρέπει να υπάρχει πολιτική σταθερότητα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας. «Πρέπει να υπάρχουν κυβερνήσεις οι οποίες να στηρίζονται σε κοινοβούλια που μπορούν να ψηφίζουν νόμους, διότι χρειαζόμαστε προσαρμογές. Η κλιματική αλλαγή είναι μια προσαρμογή. Άρα λοιπόν, η πολιτική σταθερότητα είναι προϋπόθεση για την οικονομική σταθερότητα. Δεν μπορείτε να δείτε χώρες με οικονομική σταθερότητα χωρίς πολιτική σταθερότητα» τόνισε καταλήγοντας ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, απαντώντας στο γιατί ενώ ήρθε ως έκτακτος φόρος την περίοδο των μνημονίων, παρέμεινε στη φορολόγηση του έλληνα πολίτη, ο κ Στουρνάρας, τον χαρακτήρισε «δίκαιο φόρο».

«Κακώς δεν υπήρχε και ήταν ένας από τους λόγους που μπήκαμε σε κρίση. Ο φόρος ακινήτων θεωρείται ένας από τους δικαιότερος φόρους και στην Ελλάδα είναι ακόμα δικαιότερος. Διότι, επειδή ακριβώς υπάρχει μεγάλη παραοικονομία, ένα μέρος της παραοικονομίας παροχετεύεται στην αγορά ακινήτων. Άρα λοιπόν, το να επιβάλεις φόρο στα ακίνητα είναι ένας δίκαιος φόρος. Ήταν από τα πολύ σωστά μέτρα και πολύ σωστά παρέμεινε. Ο φόρος στα ακίνητα είναι ένας πολύ δίκαιος φόρος και υπάρχει παντού σε όλο τον κόσμο» προσέθεσε ο κ. Στουρνάρας.
 
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα