Αγορές

Στον κατήφορο το χρηματιστήριο- Πειραιώς -20%!


Πρόσκαιρη αποδείχθηκε η ενδοσυνεδριακή ανοδική αντίδραση στο ΧΑ, που δημιούργησε φρούδες ελπίδες για σταθεροποίηση-ανάκαμψη της αγοράς, με μοχλό τις τραπεζικές μετοχές. Ολοι οι δείκτες έχουν πάρει πάλι καθοδική κατεύθυνση, τα κέρδη στο τραπεζικό ταμπλό εξανεμίζονται, ενώ η μετοχή της Τρ. Πειραιώς οδεύει ολοταχώς προς το "βυθό", υποχωρώντας κατά 20%.

Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι η πρόσκαιρη ανοδική αντίδραση προκλήθηκε με παρεμβάσεις ισχυρών χαρτοφυλακίων που προσπαθούν να αποτρέψουν περαιτέρω πτώση, να αλλάξουν το ψυχολογικό κλίμα στο ΧΑ και να ενισχύσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη στις τραπεζικές μετοχές, εν αναμονή και των οικονομικών αποτελεσμάτων Alpha Bank- Εθνικής, που θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας

Αρνητική εξέλιξη για την αγορά αποτελεί το γεγονός ότι με αφορμή την ΑΜΚ της Πειραιώς αναζωπυρώθηκαν οι ανησυχίες όσον αφορά το ενδεχόμενο να χρειασθούν οι τράπεζες πρόσθετα κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν τις απώλειες από τις αθρόες τιτλοποιήσεις και την εκκαθάριση των "κόκκινων" δανειακών χαρτοφυλακίων τους.

Αντικείμενο προβληματισμού γίνονται τώρα και οι άλλες επικείμενες μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου (Aegean κλπ)  και οι ομολογιακές εκδόσεις που θα απορροφήσουν ρευστότητα από την αγορά, προκαλώντας μετακινήσεις κεφαλαίων και ρευστοποιήσεις.

Καθοριστική παράμετρος διαμόρφωσης κλίματος παραμένουν βέβαια οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και οι προοπτικές σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που έχουν νεκρώσει πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους και απορρυθμίζουν την οικονομία, με τεράστιες δημοσιονομικές επιπτώσεις.

Μετοχές και δείκτες

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι το ΧΑ βρίσκεται σε αναζήτηση νέων ισορροπιών μετά τις μεγάλες απώλειες των τριών τελευταίων συνεδριάσεων και την προηγηθείσα ανοδική κίνηση, που έφερε τους βασικούς δείκτες στα προ πανδημίας επίπεδα - και υψηλότερα. Ιδιαίτερα σημαντική για την περαιτέρω πορεία της αγοράς θεωρούν την παραμονή του ΓΔ πάνω από τις 830-825 μονάδες, περιοχή που μπορεί να αποδειχθεί ισχυρή στήριξη τις επόμενες μέρες.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται τώρα στις 829,8 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,40%. Νωρίτερα κινήθηκε από τις 826,87 (-0,74%) μέχρι τις 835,65 (+0,31%).

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 0,35% στις 1.996,6 μονάδες .

Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε αρχικά μέχρι -2,31% και εν συνεχεία ανέκαμψε φθάνοντας στο +3,15%. Τώρα σημειώνει άνοδο 0,40%. Εθνική +2%, Eurobank +1%, Alpha +0,7%. Στο κόκκινο  η Πειραιώς (-20%) και η Attica 2,3%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Motor Oil +3,8%, ΕΛΠΕ +2,3%, και ΕΧΑΕ +2%, ΑΔΜΗΕ και Τιτάν +1,4%,  Βιοχάλκο, Lamda και Σαράντης +1%.

Με τις μεγαλύτερες απώλειες Aegean -11,5%, ΔΕΗ -2,6%, OTE -2,2%, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ -1,6%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -1,5%

Διαβάστε επίσης