Αγορές

Χρηματιστήριο: Φρένο στην πτώση και ανοδική αντίδραση


Εύθραυστες ισορροπίες διαμορφώνονται στο ΧΑ, καθώς συνεχίζονται οι παρενέργειες του σοκ που προκάλεσαν οι όροι της ΑΜΚ της Τρ. Πειραιώς, φαλκιδεύοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών στον κλάδο και στους εποπτικούς μηχανισμούς της αγοράς.

Μετά από τρεις ημέρες πτώσης, έντονη μεταβλητότητα επικρατεί στη σημερινή συνεδρίαση. Ισχυρή ανοδική αντίδραση εκδηλώνεται στο τραπεζικό ταμπλό και ο κλαδικός δείκτης που ξεκίνησε με -2,30%, έχει γυρίσει ανοδικά στο +2%. Περιορίζονται οι απώλειες της Τρ.Πειραιώς, που "έγραψε" αρχικά -13,7% σημειώνοντας νέο ιστορικό χαμηλό και τώρα  υποχωρεί κατά 6%, συντηρώντας την αβεβαιότητα στην αγορά.

Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι η ανοδική αντίδραση βασίζεται σε παρεμβάσεις ισχυρών χαρτοφυλακίων που προσπαθούν να αποτρέψουν περαιτέρω πτώση, να αλλάξουν το ψυχολογικό κλίμα στο ΧΑ και να ενισχύσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη στις τραπεζικές μετοχές, εν αναμονή και των οικονομικών αποτελεσμάτων Alpha Bank- Εθνικής, που θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας

Αρνητική εξέλιξη για την αγορά αποτελεί το γεγονός ότι με αφορμή την ΑΜΚ της Πειραιώς αναζωπυρώθηκαν οι ανησυχιών όσον αφορά το ενδεχόμενο να χρειασθούν οι τράπεζες πρόσθετα κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν τις απώλειες από τις αθρόες τιτλοποιήσεις και την εκκαθάριση των "κόκκινων" δανειακών χαρτοφυλακίων τους.

Αντικείμενο προβληματισμού γίνονται τώρα και οι άλλες επικείμενες μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου και οι ομολογιακές εκδόσεις που θα απορροφήσουν ρευστότητα από την αγορά, προκαλώντας μετακινήσεις κεφαλαίων και ρευστοποιήσεις.

Καθοριστική παράμετρος διαμόρφωσης κλίματος παραμένουν βέβαια οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και οι προοπτικές σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που έχουν νεκρώσει πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους και απορρυθμίζουν την οικονομία, με τεράστιες δημοσιονομικές επιπτώσεις.

Μετοχές και δείκτες

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι το ΧΑ βρίσκεται σε αναζήτηση νέων ισορροπιών μετά τις μεγάλες απώλειες των τριών τελευταίων συνεδριάσεων και την προηγηθείσα ανοδική κίνηση, που έφερε τους βασικούς δείκτες στα προ πανδημίας επίπεδα - και υψηλότερα. Ιδιαίτερα σημαντική για την περαιτέρω πορεία της αγοράς θεωρούν την παραμονή του ΓΔ πάνω από τις 830-825 μονάδες, περιοχή που μπορεί να αποδειχθεί ισχυρή στήριξη τις επόμενες μέρες.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται τώρα στις 833,5 μονάδες, με οριακή άνοδο 0,10%. Νωρίτερα κινήθηκε από τις 826,87 (-0,74%) μέχρι τις 833,80 (+0,09%).

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει ανεπαίσθητη ποσοστιαία μεταβολή +0,06%) στις 2.006 μονάδες .

Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε αρχικά μέχρι -2,31% και εν συνεχεία ανέκαμψε. Τώρα σημειώνει άνοδο 2,30%. Εθνική +3,5%, Eurobank +2,7%, Alpha +1,9%, Attica +0,5%. Στο κόκκινο μόνον η Πειραιώς (-6%)

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Motor Oil, ΕΛΠΕ και ΕΧΑΕ +2%, Σαράντης  +1,6%, ΑΔΜΗΕ και Τιτάν +1,1%,  Φουρλής +0,9%. .

Με τις μεγαλύτερες απώλειες Aegean -6,6%, ΔΕΗ -2,4%,  ΟΠΑΠ και OTE -1,9%, Ελλάκτωρ και ΟΛΠ -0,9%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα