Οικονομία

Στον αέρα το άνοιγμα  λιανεμπορίου και εστίασης-Τα σενάρια  


Την προηγούμενη εβδομάδα οι διαρροές από κυβερνητικής πλευράς ήθελαν την έναρξη του σταδιακού ανοίγματος του λιανεμπορίου σήμερα, Δευτέρα 22 Μαρτίου. Η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης ακύρωσε τα σχετικά πλάνα, με τους κυβερνητικούς παράγοντες στην ενημέρωση της Παρασκευής να αποφεύγουν την αναφορά στο λιανεμπόριο και να περιορίζονται στο άνοιγμα των κομμωτηρίων. 

Τι μέλλει γενέσθαι όμως, με το πιό παρατεταμένο lockdown της Ευρώπης (διανύουμε τον 5ο μήνα) να έχει παγώσει την αγορά, ενώ ο κίνδυνος «καταιγίδας» λουκέτων αυξάνεται όσο παρατείνεται; Το βέβαιο είναι ότι στην παρούσα φάση, με το τρίτο κύμα της πανδημίας να είναι εκτός ελέγχου, οι όποιες προβλέψεις για τη σταδιακή επαναλειτουργία της αγοράς είναι παρακινδυνευμένες

Με την τρέχουσα εβδομάδα να θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη, καθώς η ήδη ασφυκτική  πίεση στο σύστημα υγείας αναμένεται να ενταθεί, το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων από την επόμενη Δευτέρα 29 Μαρτίου, έστω με click away, εκτιμάται ότι απομακρύνεται

Συνεπώς, στο ευνοϊκότερο σενάριο η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου μετατίθεται για τη Δευτέρα 6 Απριλίου, στην περίπτωση βεβαίως που το επιτρέψουν τα τότε επιδημιολογικά στοιχεία. Υπενθυμίζεται, ότι έχει ετοιμαστεί νέος πενταψήφιο αριθμό 13032, όπου θα μπορεί ο καταναλωτής να στέλνει ένα μήνυμα την ημέρα και θα έχει περιθώριο τριών ωρών για να ολοκληρώσει τις αγορές του. Ωστόσο, λοιμωξιολόγοι επιμένουν για αρχή με το click away, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και το μεικτό σύστημα, δηλαδή και παράδοση εκτός και νέο SMS.

Όσον αφορά την πολύπαθη εστίαση, είναι απίθανο να ανοίξει νωρίτερα από τα μέσα Απριλίου. Επικρατέστερο σενάριο είναι η επαναλειτουργία το τρίτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα και για τους εξωτερικούς χώρους.  

Με 2.000 κρούσματα δεν ανοίγει το λιανεμπόριο 

Την εκτίμηση ότι είναι δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο την επόμενη Δευτέρα 29 Μαρτίου με 2.000 κρούσματα εξέφρασε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας σήμερα (22/3) στον ΣΚΑΪ, εκτός κι αν γίνει με τέτοιο τρόπο που δε θα αυξήσει την κινητικότητα. Πρόσθεσε δε, ότι θα μπορούσαν να προηγηθούν τα σχολεία, καθώς αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την επιτροπή, όσο και για την κυβέρνηση, αλλά αυτή είναι μια απόφαση πολιτική.

«Οποιοδήποτε άνοιγμα έχει τους κινδύνους του. Για το πρώτο δειλό, άνοιγμα, αυτό των κομμωτηρίων, νομίζω ότι σωστά γίνεται, καθώς θα πρέπει να υπάρχει μια βοήθεια στον κόσμο, να πάρει μια ανάσα, καθώς ανεβάζει το ηθικό. Είναι μια αποσυμπίεση κι ένα δειλό άνοιγμα της οικονομίας», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος. 

Σχολιάζοντας τη χθεσινοβραδινή εικόνα με τα ασθενοφόρα στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός που έχει γίνει viral, τόνισε ότι «είναι η εικόνα της πανδημίας, των πολλών κρουσμάτων, των πολλών βαριών ασθενών», επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο πιο δύσκολο σημείο. «Για περίπου μια εβδομάδα ακόμα θεωρώ ότι θα συνεχίσει να ασκείται πίεση στο σύστημα υγείας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του o γενικός γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας σήμερα το πρωί (22/3) στο MEGA για το άνοιγμα του λιανεμπορίου δήλωσε: «Πρέπει να δοθούν κάποιοι διέξοδοι κοινωνικοποίησης. Ασφαλές το πρώτο βήμα του ανοίγματος. Οι επιχειρήσεις μπορούν να διασφαλίσουν τον κατάλληλο πληθυσμό μέσα στα καταστήματά τους. Η παραβατικότητα είναι σχεδόν μηδενική σε αυτούς τους χώρους. Να δούμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε σαν κοινωνία ώστε να μην επιβαρύνουμε το σχέδιο υγείας».

Στο ερώτημα αν στις 29 Μαρτίου θα επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο, απάντησε ότι «απαιτείται να βρούμε μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς να κλονίζουμε ή να πιέζουμε το σύστημα υγείας. Το πρώτο βήμα έγινε. Θα το μετρήσουμε. Δύσκολη εβδομάδα αυτή. Να δούμε πώς εξελίσσεται η πανδημία. Χρειάζεται χρόνος για να μετρήσουμε το πρώτο βήμα».