Οικονομία

Στο «ζύγι» του Eurogroup συντάξεις και θετικά μέτρα


Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους Θεσμούς για το μείζον ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων το 2019 αλλά και της εφαρμογής θετικών μέτρων. Το σημερινό Eurogroup θα αποτελέσει πεδίο διαβούλευσης ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους ευρωπαίους ομολόγους του.

Η Αθήνα, εδώ και εβδομάδες εκφράζει την βαθιά πεποίθηση ότι δεν θα εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων. Το Μαξίμου εκτιμά ότι τα ελληνικά επιχειρήματα, αναφορά με το ζήτημα των συντάξεων, έχουν βρει ανταπόκριση από τους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι επί της ουσίας αποδέχονται το εξής: ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων είναι δημοσιονομικά αχρείαστο, καθώς η Ελλάδα και χωρίς την εφαρμογή του, όχι μόνο πιάνει αλλά υπερκαλύπτει τους προκαθορισμένους στόχους (3,6% πρωτογενές πλεόνασμα).

Οι εντάσεις των Ευρωπαίων εταίρων, εδράζονται κυρίως στην εφαρμογή των θετικών μέτρων που επιθυμεί η Αθήνα. Ισχυρίζονται, για την ακρίβεια ότι η ταυτόχρονη μη περικοπή των συντάξεων και η εφαρμογή όλων των θετικών μέτρων που προτείνει η Ελλάδα, θα δημιουργήσει δημοσιονομικό κενό και ως εκ τούτου προτείνουν να μπει «ψαλίδι» στο πακέτο των αντιμέτρων.

Συντάξεις και θετικά μέτρα είναι συγκοινωνούντα δοχεία στη διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους Θεσμούς, η οποία θα έχει ως νέο σταθμό το σημερινό Eurogroup, στο οποίο θα γίνει αξιολόγηση των προσχεδίων προϋπολογισμού των κρατών μελών της Ευρωζώνης το 2019.

Οι τελικές αποφάσεις για τις συντάξεις αλλά και την εφαρμογή των θετικών μέτρων, αναμένεται να ληφθούν σε έκτακτο Eurogroup που θα διεξαχθεί στις 19 Νοεμβρίου. Αυτό είναι το βασικό σενάριο που διαρρέουν Αθήνα και Βρυξέλλες, ωστόσο, είναι πιθανόν όλα θα κριθούν στο Eurogroup που θα διεξαχθεί στις 3 Δεκεμβρίου.
 

Διαβάστε επίσης